Egyéb érdekességek...rólam

2014. október 24., péntek

Libazsíros zsemlék...





... ropogós héj, puha belső. Tökéletes.




A dagasztó gépem üstjébe teszek 260 g langyos vizet, 


12 g friss élesztőt, 6 g olvasztott libazsírt, 400 g kenyérliszet,


1,5 tk. sót, nagy csipet aszkorbin savat.


A géppel a tésztát alaposan megdagasztatom, majd kelesztő


tálba téve, langyos helyen kb. 1,5 órán át a duplájára kelesztem.


Miután megkelt a tészta lisztezett felületen átdolgozom, 


7 egyenlő darabra osztom, és lisztes kézzel megformázom. 


A zsemléket sütőpapíros tepsin pihentetem, míg a duplájára


nem kelnek. Gőzös, 200°C-ra előmelegített sütőben 


sütöm őket aranybarnára.  





Proteines gofri...






Összekeverek 100 g tápióka keményítőt, 25 g vaníliás fehérje port 

( laktóz-, glutén-, és cukormentes), 3 g szódabikarbónát,

 1 tk. citromlét, 4 L-es méretű tojást, csipet sót,

5 g szőlőmag vagy kókuszolajat, 100 g almapürét,

1 tk. őrölt fahéjat és 1/4 kk. vanília őrleményt.

A gofrisütőt beizzítom, kókuszolajjal kikenem,

és a tésztát - a szokásos módon - megsütöm.


9 darab lesz belőle. 


... almapürével, gránátalmával ettük.






2014. október 21., kedd

Sült gesztenye...






... őszi filmnézős estékre.









... a gesztenyéket éjszakára hideg vízbe áztatom.


( Amelyik feljön a víz tetejére, azt kidobom.)


Egy éles késsel a gesztenyék egyik felét X alakban bevágom.



A gesztenyéket lecsepegtetem, sütőpapíros tepsibe szórom.


A sütőt 200°C-ra előmelegítem, és addig sütöm őket, 


amíg ki nem nyílnak. Sütés közben néha átkeverem,

hogy minden oldaluk alaposan átsüljön.