Egyéb érdekességek...rólam

2014. január 12., vasárnap

Paleo mákhabos pite meggyel és csokoládés szederlekvárral...



Paleo mákhabos pite meggyel és csokoládés szederlekvárral 1.




... nem paleos apukám, miután megkóstolta, vigyorogva azt mondta, 


hogy megtart, és nem küld vissza a gólyával!


... nézzenek oda, még a végén paleos lesz!


/... szerintem finomabb, mint a dióhabos pite, 


de ezt tényleg csak zárójelben jegyzem meg.!




Paleo mákhabos pite meggyel és csokoládés szederlekvárral 2.

300 g finomra őrölt mandulát összegyúrok 3 M-es méretű tojással,

nagy csipet Himalája sóval, 2 tk. mindenmentes sütőporral, nagy

csipet szódabikarbónával és 1 ek. kacsazsírral. Fél órára hűtőbe teszem.

Két sütőpapír között 4-5 mm vékonyra nyújtom. A felső réteg sütőpapírt

lehúzom, arra nem lesz szükség. 6 tojást szétválasztok, a fehérjét

kemény habbá verem - közben 1 ek. tápóka keményítőt adok hozzá. 
A tojások sárgáját 6 ek. nyírfacukorral fehéredésig 

keverem, majd hozzádolgozok 1 tk. őrölt fahéjat,

és 25 dkg finomra darált mákot. Belekeverek 1-2 ek. tojásfehérje habot,

majd, óvatosan a többit is. A tésztám tetejét alaposan megkenem csokoládés

szederlekvárral, megszórom lecsepegtetett magozott meggyel (kb. 20-25 db). 
Erre simítom a mákhabot. 180°C-ra előmelegített sütőben 
kb. 30 percig sütöm. Teljesen kihűtöm, majd szeletelem.



2014. január 11., szombat

Mintaétrend...

Mintaétrend 1.



Mintaétrend 2.



Mintaétrend 3.



... az aláhúzott részek receptjei a blogon megtalálhatóak.

 



Paleo dióhabos pite...


Paleo dióhabos pite 1.



... akik ismernek, tudják, hogy "őrültegynőszemély" vagyok, ha


egyszer valamit a fejembe veszek...


... ezúttal a nagymamám dióhabos pitéje nem hagyott nyugodni.

... muszáj volt elkészítenem.


... íme a nagymamám dióhabos pitéje paleora hangolva.




Paleo dióhabos pite 2.




300 g finomra őrölt mandulát összegyúrok 3 M-es méretű tojással,

nagy csipet Himalája sóval, 2 tk. mindenmentes sütőporral, nagy

csipet szódabikarbónával és 1 ek. kacsazsírral. Fél órára hűtőbe teszem.

Két sütőpapír között 4-5 mm vékonyra nyújtom. A felső réteg sütőpapírt

lehúzom, arra nem lesz szükség. 6 tojást szétválasztok, a fehérjét

kemény habbá verem. A tojások sárgáját 6 ek. nyírfacukorral fehéredésig 

keverem, majd hozzádolgozom 1 tk. őrölt fahéjat, fél citrom reszelt héját

és 25 dkg finomra darált diót. Belekeverek 1-2 ek. tojásfehérje habot,

majd, óvatosan a többit is. A tésztám tetejét alaposan megkenem rummal kikevert

sárgabaracklekvárral. Erre simítom a dióhabot. 180°C-ra előmelegített sütőben 

kb. 30 percig sütöm. Teljesen kihűtöm, majd szeletelem.




2014. január 8., szerda

Off...

Anikótól kaptam ma ezeket a kedves sorokat, és azért teszem közzé a levelét - remélem nem haragszik meg érte 
-, 

mert az ilyen apróságok meg tudják szépíteni a szürke (szürkének tűnő) hétköznapokat , 

és példaértékű az, hogy 39 évesen ilyen elszántsággal változtatni akar és tud is az életén... 

nagy öröm, hogy én ehhez egy kicsit is hozzájárulhattam (ok).

 

"Szia,

napok óta böngészem a blogodat ... nagyon tetszik. 



Régóta próbálok egészségesebben táplálkozni, bionom módon, 

és tudatosan élni. 

Azonban így 39 évesen egy méhnyakrák rádöbbentett, hogy ez még mindig nem elég, 

így a paleo felé fordultam most, ezzel szeretném megelőzni,

 hogy pár év múlva ismét ott kelljen ülnöm az orvosnál és azt hallgatni, mit kellene le

- vagy kivágni belőlem, hogy túléljek. 


Persze kutatómunkát végeztem a táplálkozással kapcsolatban, de ugye mint gyakorló háziasszony,


 aki kovászos kenyeret süt, tésztát gyúr,nem porból készíti a pudingot, 

a gyakorlatban szembesültem vele, hogy hiába vagyok gyakorlott, most mindent előről kell kezdenem, 

mert ezeket az alapanyagokat nem ismerem még, nem tudom, hogyan viselkednek. 

Karácsony után kezdtem hozzá az életmódváltáshoz, és az első nagyobb bevásárlásnál döbbentem rá,

 hogy nem tudom, mit vegyek. Az eddigi megszokott rutin felborult.

 Pár nap után kicsit elkeseredtem, hogy salátán és húson fogok élni, meg banánon. 

 Aztán elkezdtem paleo gasztro blogokat böngészni és így találtam a Tiédre is rá. 


A legtöbb paleo blog valahogy olyan egyenízűnek tűnik, olyan alapanyagokkal,


 ami rettentő idegennek hat. Azonban ahogy rátaláltam a blogodra, rögtön felvidultam.

 Gyönyörűek a képek, az alapanyagok elérhetőek, a leírások érthetőek és egyszerűek, 

kezdem belátni, hogy mást is fogok enni, mint húst és salátát.

 Van még néhány kedvenc, jól követhető, finom recepteket tartalmazó blog, 

de ez mindig a top lesz. 





Köszönöm! 



Kellemes, békés, minden jóval teli boldog újévet kívánok!

 

Üdvözlettel:

A. "

2014. január 5., vasárnap

Az elrontott (?) paleo kakaós csiga...






... azt írjátok nekem, hogy nálam mindig minden

étel olyan tökéletesen sikerül, ezért gondoltam,

megmutatom nektek, hogy ez nem mindig van így.


... elég szanaszétszétszórt teremtés vagyok. 

Nálam egy nap se telhet el úgy, hogy ne történne (velem) valami.

Nem szoktunk unatkozni...

Ma reggel például volt már ujj elvágás, pohártörés 

(milliónyi apró darabra tört persze), közben pedig készült 

a már jól bevált - és eddig mindig szép formás - kakaós, fahéjas csiga. 

A tészta már ki volt nyújtva, közben porszívóznom is kellett

az apró üvegszilánkokat, melyek beterítették a konyhát, és nem figyeltem...

... a lisztek túl sok nedvességet vettek fel, és alig tudtam

a tésztát felcsavarni.

... töredezett össze-vissza, én pedig jót nevettem az ügyetlenkedésemen...már megint.
 

... elrontott???


... nem tudom, döntse el mindenki...kinek mi a fontos...az íz, a külcsín, vagy mindkettő.

... én a magam részéről a reggeli kávé mellé rögtön benyomtam három csiguszt...annyira isteniek!
 




250 g gesztenyelisztet összedolgozok 100 g kókuszliszttel, 

2 tk. mindenmentes sütőporral, 40 g nyírfacukorral, 2 ek. mézzel,

 4 kisebb méretű tojással, 6 dkg kókuszolajjal és annyi vízzel, 

hogy jól formázható masszát kapjak. Ha túl lágy lenne a tészta

első nekifutásra várni kell vele, mert a lisztek vesznek fel nedvességet.

... arra is vigyázni kell, hogy ne száradjon ki a tészta, mert akkor 

nagyon töredezni fog, és úgy jártok, ahogy én.

A töltelékhez 10 dkg kókuszolajat összekeverek 3 ek. cukrozatlan

kakaóporral, 2 tk. őrölt fahéjjal és 4 ek. mézzel.

Összekeverem, és hűtőbe teszem addig, amíg kenhető masszát nem kapok.

A tésztát két sütőpapír között kinyújtom, megkenem a töltelékkel,

majd a sütőpapír segítségével feltekerem.

Tetszőleges méretűre vágom. 4-6 mm között vékonyak és ropogósak

lesznek. 

Sütőpapíros tepsibe rakosgatom őket. 180°C-os sütöm őket 

nagyjából 8-10 percig.


... miután kihűltek meghintem őket nyírfaporcukorral.






2014. január 3., péntek

Almás pite...


Almás pite...




... laktóz-, és gluténmentesen.




... nálam mindig jár hozzá egy gombóc vanília fagyi is.

... mert szeretem az élvezeteket halmozni.





300 g finomra őrölt mandulát összedolgozok 3 M-es méretű tojással, 3 ek. kókuszolajjal,

3 ek. nyírfaporcukorral, nagy csipet Himalája sóval, 1 púpozott tk. "mindenmentes" sütőporral. *


* Ha a tészta túl lágy 1-2 tk. kókuszlisztet lehet hozzáadni, majd a hűtőben egy kicsit pihentetni.


A töltelékhez 6-7 darab* közepes méretű almát megpucolok, lereszelek.

1 tk. őrölt fahéjjal, 1 ek. mazsolával, 1 ek. rummal, 1/2 citrom

reszelt héjával, és 2 ek. nyírfaporcukorral ízesítem, megpárolom, hűlni hagyom**.

A tésztát 2/3-1/3 arányban elosztom, sütőpapír között mindkét felét kinyújtom.

A nagyobb tésztalap tetejét - a tepsibe helyezés után 

- bőven megkenem cukormentes baracklekvárral és megszórom darált dióval,

majd egyenletesen rásimítom a tölteléket, és ráhelyezem a másik

tésztalapot. A pite tetejét megkenem felvert tojással és megszurkálom egy hústűvel.

180°C-ra előmelegített sütőben sütöm pirosra.

A tepsiben hagyom kihűlni, ezt követően szeletelem és por nyírfacukorral lágyan meghintve tálalom.



* ha valaki több töltelékkel szereti, akkor még 2 almát adjon hozzá 

** ha az almának túl sok a leve 1 tk. tápióka-, vagy nyílgyökérliszttel sűríthető a töltelék

  


2014. január 2., csütörtök

Off...




Borostyán...




Granola gluténmentesen...


Granola gluténmentesen...



... régen nagy müzli rajongó voltam, mostanában


nagyon ritkán - havonta kb. egyszer-kétszer - fogyasztom,


ha megunom a sós reggeliket, és éppen nincs időm


palacsintát vagy császármorzsát sütni.





200 g kókuszreszeléket összekeverek 100 g török mogyoróval, 100 g dióval, 

100 g  mandulával, 100 g dióval, 3-4 ek. szezámmaggal, 3-4 ek. lenmaggal,

50 g tökmaggal, 50 g napraforgómaggal, 3-4 ek. mákkal,

50 g csemege mazsolával, 50 g apróra vágott aszalt szilvával, 1 ek. őrölt fahéjjal,

1 tk. őrölt kardamommal, 1 kk. Himalája sóval, 1 dl kókuszolajjal

 és ízlés szerinti mézzel (0,5 dl).

A keveréket sütőpapíros tepsibe simítom, 

és 150°C-ra előmelegített sütőben

- néhányszor átkeverve - addig sütöm, míg meg nem pirul.


Ha kihűlt, jól záródó müzlis dobozba teszem.


... mandulatejjel és friss gyümölcsökkel tálalom. 







... 2014. január 2.


... tele van az udvarunk pipitérrel.



Off...




"....ha te meg én barátok vagyunk, akkor a kapcsolatunkat 

áthatja egyfajta várakozás. Amikor látjuk egymást, 

vagy amikor távol vagyunk egymástól, ott vibrál a levegőben 

az együttlét, a nevetés és a beszélgetés várakozása. 

Ennek a várakozásnak nincs konkrét meghatározása, 

eleven és dinamikus, és minden, 

ami kialakul az együttlétünkből, az valami különleges, 

egyedi ajándék, amelyen senki mással ne osztozunk."


Paul William Young: A viskó