Egyéb érdekességek...rólam

2013. november 29., péntek

Off...



“Az élet örömeinek fele azokban a jelentéktelen dolgokban rejtőzik, 

 amelyek az embert körülveszik anélkül, hogy észrevenné őket.” 

(Orison Swett Marden)


2013. november 24., vasárnap

Svéd gyömbéres keksz paleora komponálva...


Svéd gyömbéres keksz paleora komponálva 1.





... a svéd gyömbéres keksz az egyik kedvenc nem palós kekszem volt.
 Tavaly az ünnepi készülődés jegyében 12 dupla adagot sütöttem.

 Ezen a hétvégén is készült egy adag "hagyományos" és egy adag paleo verzió. 

...mert nem tudtam megülni a hátsófelemen addig, amíg meg nem alkottam a mindenmentes változatát is

... hogyan is tudtam volna meglenni  svéd gyömbéres keksz nélkül???


...képzelhetitek, micsoda karácsonyi illatfelhő terjengett a konyhánkban, míg sültek az apró kekszek.


... önző módon, az egészet megtartottam magamnak.

...a héten klassz lesz a fotelba kucorodva a chai tea és a délutáni kávém mellé elrágcsálni.







Svéd gyömbéres keksz paleora komponálva 2.





200 g finomra őrölt mandulát összekeverek 25 g tápióka keményítővel /vagy nyílgyökér liszttel, vagy ha egyik sincs finomra őrölt mandulával/ 1/2 tk. szódabikarbónával, egy csipet mindenmentes sütőporral, 2 tk. őrölt gyömbérrel, 1 tk. fahéjjal, 1 tk. őrölt kardamommal, késhegynyi őrölt fehér borssal, késhegynyi őrölt szegfűszeggel, 80-100 g virágmézzel és kb. 6-7 ek. kókuszolajjal. Jól formázható, de nem ragacsos masszát kell kapnunk. A masszából diónyinál nagyobb adagokat csippentek, golyókat formázok. A kezemmel és egy pohár aljával ellapítom a golyóbisokat, majd mennek a 180°C-ra előmelegített sütőbe nagyjából 10-12 percre, vagy amíg az aljuk egy kis színt nem kap. A sütőlapon hagyom őket kihűlni. Jól záródó dobozban tartom őket. Tojásmentes, ezért sokáig eláll.*



... veszélyes...nagyon veszélyes...tessék vele vigyázni!



** ha ropogós kekszet szeretnétek, akkor 1 tk. szódabikarbónával, 

1/2 kk. sütőporral és kb. 6-7 ek. mangalicazsírral készítsétek.


Padlizsánkrém...


Padlizsánkrém...



... padlizsánkrémet sokszor és sokféleképpen készítettem már. 

Nagyon szeretem, mert nem sokat kell vele foglalkozni.

 Amíg sül a padlizsán és a kenyér, addig lehet a munkanap fáradalmait pihenni 

/vagy egyéb háztartási teendőket végezni/. Ha megsült a padlizsán 

a hozzávalókat csak össze kell pürésíteni, és már lehet is enni.

Ezúttal Tücsökbogár padlizsán receptjére csaptam le


...isteni lett, úgyhogy a repertoáromba fel is vettem!





... lássuk, mi kell hozzá?!




1 kg padlizsán
1/2 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint Himalája só
1 dl olívaolaj
frissen őrölt bors



A padlizsánt 220 °C-os sütőben 30 perc alatt megsütöm. Tálba rakva, fedővel lefedve kihűtöm. Lehúzom a héját, majd a többi hozzávalóval együtt botmixerrel vagy késes robotgépben pürésítem Ennyi. 



Roston sült fogasfilé paleo kapormártással...


Roston sült fogasfilé paleo kapormártással...



Remélem az előző hétvége óta felkészítettétek az ízlelőbimbóitokat??? Nah, azért...mert, ahogy megígértem folyamatosan hozom a sok finomságot!



A kapormártás anno az egyik nagy kedvencem volt, főkét fogashoz vagy tengeri halakhoz szoktam készíteni, de aki esetleg a halat nem szereti, elkészítheti roston sült csirke mellé is. ...szóval, nem volt választásom, paleosítanom kellett. Nagyon egyszerű volt átdolgozni a receptet, és meg merem kockáztatni, hogy így elkészítve sokkal finomabb. Próbáljátok ki így is, mert tényleg nagyon finom...



... írom is, hogy készült.



1 közepes fej fokhagymát és 2 gerezd fokhagymát a késes robotgépemmel finomra vágok, kókuszolajon üvegesre pirítom. Rászórok egy csokor frisse vágott kaprot (fagyasztott is megteszi), felöntöm 6 dl zöldséglevessel. Himalája sóval és fehér borssal ízesítem, felforralom. 1,5-2 dl mandulatejszínt 3 púpos ek. tápióka liszttel összekeverem, majd besűrítem a mártást. A végén egy kevés friss citromlevet adok hozzá. Roston sült fogassal, salátával, esetleg karfiolrizzsel tálalom.




... a hal sütéssel együtt fél óra alatt elkészül.

... nálunk az ünnepi menü része lesz.




2013. november 23., szombat

Off...

 
... 21:15: csípős mangalica kolbász katonák...(L) paleo - csodásan van 
 
 

Gyömbéres alma, mangó chutey...


Alma, mangó chutey...




... húsokhoz, hideg sültekhez, szendvicsbe, sonkához, halakhoz, sajtokhoz.




1 fej vöröshagymát finomra vágok. Két gerezd zúzott fokhagymával kókuszolajon üvegesre párolom. Hozzáadok 3 közepes méretű felkockázott almát, 4 érett, felkockázott mangót, 1 felkockázott piros színű kaliforniai paprikát, 1 ek. mézet, 1/4 csésze mazsolát (1 csésze 2 dl), 1/4 csésze fehérborecetet, 3 tk. friss gyömbért, egy kevés őrölt fehér borsot és 1 tk. Himalája sót. Közepes lángon, kevergetve kb. 40-45 percig főzöm, vagy addig, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak, és a chutney be nem sűrűsödik. Steril üvegekbe töltöm, dunsztolom.



... most éppen paleo kenyérrel, salátával és tóalmási sonkával...vacsorára.




Még több chutney:


Chilis alma, mangó chutney... 

Alma, ribizli chutney...

 

2013. november 17., vasárnap

Karácsonyi illatú aszalt gyümölcsös, csokoládés keksz..

Karácsonyi illatú aszalt gyümölcsös, csokoládés keksz 1.





 ... holnap leszek fél éves palós, ezért úgy döntöttem, hogy ezt nagyon meg fogom ünnepelni.

... a jövő hét elsősorban az ízlelőbimbóim kényeztetéséről fog szólni.

 Persze azért ellátogatok a könyvesboltba a legújabb paleos szakirodalmat felmérni,

a bioboltba is benézek majd a Mannaszappan aktuális kínálatát felvásárolni...


...mert megérdemlem.


... 6 hónap kitartó, kő kemény paleó életmód után (semmi bűnözés!!! Semmi!) 

bátran írom le, hogy fantasztikusan érzem magam a bőrömben...

olyan, mintha teljesen kicseréltek volna.


... noha voltak nehéz pillanatok (főleg az első 1,5 hónapban), az étrendemben megszorítások,

 de rengeteget és finomabbnál finomabb ételeket ettem...nincs is a blogomnál ennek jobb bizonyítéka.


... köszönöm mindenkinek (főleg a két fészbúkos paleós csoport tagjainak) 

a tanácsokat, a sok bátorítást, és persze a családomnak, hogy megették az

 "elrontottneméppenúgysikerültvagyhúderosszilyettöbbetnemkérünk" 

palós kísérleti ételeimet. ...ami bevallom, gyakran előfordult a 


sok új, eddig ismeretlen alapanyag miatt.  





... fél év!!!  






Karácsonyi illatú aszalt gyümölcsös, csokoládés keksz 2.




225 g finomra őrölt mandulát összedolgozok 25 nyílgyökér (vagy tápióka) liszttel,

 2 tk. szódabikarbónával, 1 tk. citromlével, 2 közepes méretű 
tojással, 

1 narancs reszelt héjával, 60 g aszalt vörösáfonyával,60 g csemege mazsolával,

70 g aszalt szilvával, 25 g kókuszolajjal, 2 tk. mézes fűszerkeverékkel,

 70 g durvára vágott étcsokoládéval (min. 70%) 1 kk. őrölt fahéjjal, 

20 g mézzel és egy csipet Himalája sóval. A masszából nedves kézzel evőkanálnyi adagokat csípek.

 Golyóvá formázom, majd ellapítom őket. 180°C-os sütőbe tolva addig sütöm a kekszeket,

 míg az aljuk halványbarna színt nem kap. Rácson hagyom őket kihűlni.




Paleo mézes kalács sárgabaracklekvárral töltve...


Paleo mézes kalács sárgabaracklekvárral töltve 1.





 ... november 15 elmúlt, úgyhogy hivatalosan is hozzákezdek az ünnepi készülődéshez.

Az elmúlt hetek magazin,- és szakácskönyv lapozgatása (szerencsére) nem volt hiábavaló, 

jó néhány receptet sikerült ugyanis összegyűjtenem, melyeket 

biztosan az idei Karácsonyi menünk részévé fogok tenni.


... sok ötletet hozok majd az elkövetkezendő hetekben, úgyhogy

 készítsétek az ízlelőbimbóitokat!!!


... akkor kezdjük a - kötelező - mézeskaláccsal , paleo verzióban Tücsökbogártól.


... nem muszáj lekvárral összeragasztani. Én szeretem halmozni az élvezeteket, 

ezért 2-2 összeragasztottam a nyári baracklekvárommal.  Nem rontotta el...nagyon nem!






Paleo mézes kalács sárgabaracklekvárral töltve 2.





300 g finomra őrölt mandulát összedolgozok 20 g kókuszliszttel,

 nagy csipet Himalája sóval, 3 tk. mézes fűszerkeverékkel, 1 nagy tojással, 

1 narancs és egy citrom reszelt héjával és 3 ek. mézzel.

 Ha túl ragacsos a massza hűtőbe teszem kb. 30 percre. Kinyújtom,

 tetszőleges kiszúróval kiszaggatom. 150°C-os sütőben sütöm 8-10 percig,

 vagy amíg egy kis színt nem kap az alja. Rácson hűtöm ki a mézeseket, 

majd a cukormentes sárgabaracklekvárommal kettőt-kettőt összeragasztok. 



... az már biztos, hogy ezt a finomságot csak december 23-án fogom elkészíteni,

 mert annyira gyorsan párolog, hogy nem fog belőle az ünnepekre maradni.


Sokmagos, sárgarépás bagett sonkás, zsályás csirkemáj pástétommal...


Sokmagos, sárgarépás bagett sonkás, zsályás csirkemáj pástétommal...



... laktóz,- glutén-, és cukormentes.




150 g sárgarépát finomra reszelek. Összekeverem 4 nagyobb tojással, 200 g finomra őrölt mandulával, 4 dkg finomra őrölt kókuszreszelékkel, 1 púpozott kk. Himalája sóval, 2 tk. szódabikarbónával, 1 tk. citromlével, 2 ek. lenmaggal, 3 dkg szezámmaggal, 1,5 ek. napraforgó maggal és 1,5 ek. tökmaggal.



A bagett sütőformámat kibélelem sütőpapírral, és egy kanál segítségével beletöltöm a masszát. A kezemmel közben formázom. 200°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm.




Zsálya a kertből...




A pástétomhoz finomra vágok 2 nagy fej vöröshagymát, 4-5 gerezd fokhagymát, 10-12 nagyobb zsályalevelet. 500 g csirkemellfilét, 1,5 kg csirkemájat, 450 g füstölt feketeerdei sonkát felkockázok. Kacsazsíron megpirítom a hagymát, fokhagymát, zsályát. Hozzáadom a húst és a sonkát. Addig pirítom, míg a hús 3/4-éig át nem puhul, ekkor adom hozzá a májat. Ha a máj megpuhult (de még halvány rózsaszín a belseje), Himalája sóval és borssal ízesítem. A masszát kb. 0,5 dl mandulatejszín hozzáadásával leturmixolom, végül tégelyekbe töltöm és kacsazsírral légmentesen lezárom.




 ... a bagettet felkarikázom pástétommal és lilahagymával kínálom.

Ropogós bőrős, csontos császár édesköménnyel, korianderrel...

Ropogós bőrős, csontos császár édesköménnyel, korianderrel...


 ... erről az ételről csak szuperlatívuszokban tudnék beszélni, annyira finom.

Lehetetlen elrontani, mivel elég zsíros nem kell attól félni, hogy kiszárad.


... isteni vasárnapi ebéd.



... a hentes bácsira kedvesen mosolyogtam és pillogtam, ezért 

volt olyan aranyos, hogy egy szép húsos, két 2 kg-os bőrös, 

csontos császárt** kiválasztott nekem a kínálatból. 

Miután hazaértem a húst megmostam, megtöröltem, 

a bőrös, zsíros részét beirdaltam. 3 ek. édesköménymagot, 

3 ek. egész koriander magot* a mozsaramban alaposan összetörtem.

A húst sóztam, borsoztam, majd a fűszerkeveréket a nyílásokba 

nyomkodtam. A maradék fűszermagot tepsibe szórtam, 

és megforgattam benne a húst. 

220°C-ra előmelegített sütőbe toltam 30 percre, majd

180°C-ra mérsékeltem a hőmérsékletet, és így sütöttem tovább 

1,5 órán keresztül. Akkor sült meg, ha nyársat beleszúrva

lé csorog ki a belsejéből, a bőre pedig ropogósra sül.

Ha a bőr színe közben nem változik aranybarnára 

növelem a hőmérsékletet, és percenként ellenőrzöm,

 míg el nem éri a kívánt színt. Ha kész, melegen

hagyom piheni 20 percig, majd szeletelem.

     


... almaszósszal,  párolt káposztával, 

salátával és burgonyapürével tálalom.



... a maradékot hidegen esszük házi gyümölcscsatnival.





** helyette hasaalja is jó

* ha valakinek nincsen édesköménymagja , nyugodtan fűszerezze a húst csak korianderrel

Ihlet: River Cottage minden napra



2013. november 10., vasárnap

Körömvirág...



Paleo ropi...


Paleo ropi 1.




 ... ez a rágcsálnivaló annyira jól sikerült, 
hogy ezen a héten már ötödszörre sütöm.

... az eredeti Mezei Elmira féle recept (Paleo finomságok c.
 könyv) nem igazán tetszett első nekifutásra, ezért
- gondoltam - alakítok rajta egy keveset.



... egy pohár fehérbor mellé igazán tökéletes!





Paleo ropi 2.


Hozzávalók:



  • 100 g finomra őrölt mandula
  • 100 g finomra őrölt kesudió
  • 100 g finomra őrölt szezámmag
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
  • 2 kisebb tojás (S)
  • 1 kk. Himalája só
  • 25 g puha kacsazsír*



* vagy más zsiradék pl. kókuszzsír




a szóráshoz:


  • 1-1-1 ek. egész mák, lenmag, szezámmag




Paleo ropi 3.




Elkészítése:




A hozzávalókat alaposan összegyúrom. 
A tésztát 4 mm vastagra nyújtom, majd tetszőleges alakúra vágom. 
A tetejét megszórom magkeverékkel.* 
180°C-ra előmelegített sütőben sütöm kb. 20 percig, 
vagy addig, amíg az alja egy kis színt nem kap.



* előtte egy felvert tojással is meg lehet kenni; én nem szoktam


Mediterrán fűszerkeverékes paleo kenyér...


Mediterrán fűszerkeverékes paleo kenyér...




... Tücsökbogár receptjeiben sohasem csalódtam még.

... ez a paleo kenyér is tökéletes!





Hozzávalók:



  • 5 tojás
  • 5 dkg lenmag, finomra őrölve
  • 5 dkg szezámmag, finomra őrölve
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál olvasztott kacsazsír
  • 1 teáskanál mediterrán fűszerkeverék
  • 1/2 teáskanál Himalája só
  • 1 tk. frissen facsart citromlé
 
 
 
Elkészítése:
 
 
 
4 tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verek. A többi hozzávalót összekeverem. Elkeverem a tojáshab negyedével. Nem kell óvatoskodni, itt lehet bátor mozdulatokkal dolgozni. Erre azért van szükség, hogy a massza fellazuljon, kissé folyóssá váljon. Ezután óvatosan összeforgatom a  maradék habbal. Szilikon kenyér formába töltöm. A tetejét elsimítom, végül 180 °C-os sütőben 35 perc alatt megsütöm.
 
 
 
 
 

2013. november 3., vasárnap

Könnyed banános palacsinta alma-mangó pürével...

Könnyed banános palacsinta alma-mangó pürével 1.





 ... gyerkőcös anyukák kérésének teszek most eleget, 

akik könnyen elkészíthető palacsinta receptet kértek tőlem e-mailben. 

Nekem ugyan még nincsenek gyerkőceim, 

de ha lennének ilyen finomságokkal kényeztetném őket...agyon...

csak majd a gyámhatóság meg ne tudja.

A viccet félre téve, ez egy nagyon könnyed palacsinta, amihez 

simán fel lehet használni a túlérett, már nem kívánatos 

banánokat. Az alma-mangó püré bolti szerzemény: 

a DM-ben az Alnatura cégnek a "mindenmentes" püréjét használtam 

hozzá, de a "sima" almás püréjük is mennyei. 

...aki nem annyira lusta mint én, egy almát és egy mangót pürésítsen, 
és ezt tegye a palacsinták tetejére. Főzni nem kell.





Könnyed banános palacsinta alma-mangó pürével 2.





3 érett banánt villával szétnyomkodok, hozzádolgozok 4 púpozott ek. mandulavajat, 1 kk. őrölt fahéjat, 1 ek. cukrozatlan kakaóport, 4 kisebb tojást (M) és 1 ek. nyílgyökérlisztet. Ez utóbbi nyugodtan elhagyható, nélküle is nagyon finom palacsintáink lesznek. A masszából - a szokásos módon - kókuszolajon evőkanálnyi adagokat sütök. Alma-mangó pürével tálalom.

Mexikói chorizó pirított kelbimbóval...


Mexikói chorizó pirított kelbimbóval...



 ... az igazi mexikói chorizót nagyon szeretem, 

sajnos kis hazánkban ritkán kapni, ezért nagyon örültem,

amikor a River Cottage...könyvben rábukkantam egy könnyen 

elkészíthető "házi" variációjára.


... nálunk vacsorára készült, de reggelire is imádom például

 tükörtojás mellé, vagy a rántottára morzsolva.
 


Hozzávalók:


a chorizóhoz:




  • 750 g sertéslapocka, durvára darálva
  • 1 ek. füstölt, édes fűszerpaprika
  • 2 tk. füstölt csípős fűszerpaprika
  • 2 finomra vágott fokhagymagerezd
  • 2 tk. Himalája só
  • 1 1/2 tk. édesköménymag, mozsárban szétzúzva
  • 1/4 tk. Cayenne -bors
  • 50 ml vörösbor
  • frissen őrölt fekete bors
  • 2 nagy (L) tojás (opcionális)*
  • zsiradék a sütéshez pl. sertészsír


* az eredeti recept nem írja, nyugodtan elhagyható -

ha kihagyjuk a kolbászkák a hűtőben kb. 1-2 hétig eltarthatóak





a kelbimbóhoz: 



  • 1 kg kelbimbó
  • Himalája só
  • frissen őrölt fekete bors
  • sertészsír



Elkészítése:




A zsír kivételével a chorizó hozzávalóit kézzel alaposan összedolgozom. Hűtőbe teszem a húskeveréket, hogy az ízek összeérjenek. Serpenyőben kevés zsírt hevítek. A húsból kis pogácsákat formálok, és mindkét oldalukat alaposan átsütöm. Közben ellenőrzöm a fűszerezést. Figyelek arra, hogy az idő múlásával, és ahogy hűl, az ízek felerősödnek.



A kelbimbót sós vízben félpuhára párolom, leszűröm. Serpenyőben zsírt melegítek, rádobom a kelbimbót és 15 perc alatt megpirítom. Sóval és egy kevés borssal ízesítem.



Ihlet: Hurgh Fearnley-Whittingstall - River Cottage minden napra



Sült tök chilivel, fokhagymával és rozmaringgal...

Sült tök chilivel, fokhagymával és rozmaringgal...




Mai menü:


Reggeli: könnyed banános palacsinta alma-mangó pürével.


Ebéd: kacsacomb sült tökkel, amit chilivel, fokhagymával és rozmaringgal fűszereztem.


Vacsora: Mexikói chorizó pirított kelbimbóval.



... íme az ebéd.


... a kacsacombot már korábban leírtam, 
ezért most ettől eltekintek.




Hozzávalók:



a sült tökhöz:



  • 1 kg sütőtök, kimagozva
  • 2 fej fokhagyma, héjával együtt, szétzúzva
  • néhány ágacska rozmaring
  • őrölt, szárított chili vagy egy friss, kimagozva, finomra vágva
  • 6 ek. olvasztott kacsazsír vagy más zsiradék
  • 40 g durvára vágott dió
  • 1/2 citrom frissen facsart leve
  • Himalája só, frissen őrölt fekete bors



Elkészítése:



A tököt felkockázom, tepsibe szórom. Rászórom a diót és a fokhagymát. Meglocsolom kacsazsírral és citromlével. Sóval, borssal, rozmaringgal és chilivel ízesítem. 190°C-os sütőben nagyjából egy óra alatt vajpuhára sütöm. A kacsacomb mellé tálalom.


A sütőtök nagyon finom így megsütve. Kiváló köret kacsához, kolbászhoz, sertéskarajhoz, sült csirkéhez vagy erős ízű halakhoz.



Ihlet: Hurgh Fearnley-Whittingstall - River Cottage minden napra

2013. november 2., szombat

Mandulavaj...


Mandulavaj 1.



... Zalaegerszegen mandula vajat találni nem egyszerű feladat, 

de én lehetetlent, ha valaminek a beszerzéséről van szó, nem 

ismerek. Találtam is, de amikor megláttam az árát, ijedtemben 

majdnem ledobtam a bevásárló kosarat.

... úgyhogy döntöttem: inkább magam készítem. 

Sokkal kifizetődőbb, és 

biztos lehetek benne, hogy nincs tele adalékanyagokkal.

Csak egy strapabíró robotgép, tetszőleges mennyiségű héj 

nélküli mandula, és sok türelem kell hozzá.

 


Mandulavaj 2.





300 g héj nélküli mandulát bedobok a késes robotgépembe. Folyamatosan - kb. 10-15 percig nyomom a gombot -, Közben többször tartok szünetet, hogy a motor le ne égjen. ...és csak türelmesen várom, hogy a mandula vajszerű állagot öltsön. A képen nem teljesen krémes a mandulavaj, mert a holnapi reggelinkhez szilárdabb állagra lesz szükségem.


... használhatjátok sütibe, palacsintába, fagyiba,
 bonbonba, gofriba de vaj helyett a reggeli pirítóst is megkenhetitek vele.


.... annyira finom, hogy hét lakat alatt kell őriznem,
 nehogy a manócskák túl gyakran rájárjanak. 

... lavórnyi mennyiséget is képesek lennének szempillantás alatt felfalni.
 


Ananászos répatorta...


Ananászos répatorta 1.



 ... hétköznap  (újabban) ritkán eszem édességet, de ma valahogy megkívántam a kókusztejes kávé mellé. Szétnéztem gyorsan, mi van itthon. Volt kókuszreszelék, dió, mazsola, ananász...aztán eszembe jutott, hogy ezek az alapanyagok milyen jól passzolnának a sárgarépához...úgyhogy daráltam, reszeltem, kevertem-kavartam...és már sült is a répatorta. 



... nem szokásom magamat dicsérni, de tényleg jó lett. 
Aki nem hiszi, járjon utána!





Ananászos répatorta 2.



Hozzávalók:



  • 200 g finomra darált kókuszreszelék
  • 150 g apróra darált dió
  • 50 g nyílgyökérliszt (vagy más magőrlemény pl. mandula)
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. mézes fűszerkeverék
  • 150 g finomra reszelt sárgarépa
  • 100 g apróra kockázott friss ananász
  • 80 g csemege mazsola
  • 1 tk. frissen facsart citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 nagy tojás
  • 100 g nyírfacukor






Ananászos répatorta 3.



Elkészítése:



A tojásokat habosra keverem a cukorral. Hozzáadom az előzőleg összekevert száraz alapanyagokat, végül a répát, a mazsolát, a citrom reszelt héját, levét és az ananászt. A masszát tortaformába öntöm, és 180°C-on kb. egy órát sütöm. Tűpróba! Ha kihűlt, szeletelem. Tálaláskor meglocsolom kókuszkrémmel vagy csokoládé szósszal.



Kakukkfüves lilahagyma édes-ecetes szirupban...


Kakukkfüves lilahagyma édes-ecetes szirupban...



... igaz, hogy még több mint, másfél hónap van Karácsonyig, de én már nem bírok magammal: a kanapéra kucorodva, kezemben forró teával lapozgatom a karácsonyi gasztro kiadványokat és a szakácskönyv gyűjteményem kedvenc darabjait...ajándék lehetőségek után kutatva. Így került a minap a kezembe Dolce Vita: Főzd magad! című könyve, amely tele van jobbnál jobb ötletekkel. Be is jelöltem már magamnak egy-két szimpatikus receptet elkészítésre.  Az első, amit elkészítettem ez az édes-ecetes szirupban eltett lilahagyma...

A hagymalekvárt nyilván mindenki ismeri, de ha esetleg valaki már unná, a lilahagyma savanyúságként eltéve is nagyon finom például húsokhoz, sajtokhoz, szendvicsbe...

... emellett nagyon esztétikus ajándék lehet hagymakedvelő ismerőseinknek.


... nekünk nagyon bejött!


Hozzávalók:



... magamat ismerve, rögtön dupla adaggal indítottam, biztos, ami biztos...


  • 700 g lilahagyma, vékonyra felszeletelve
  • 1,2 liter víz
  • 10 ek. méz vagy nyírfacukor
  • 12 ek. fehérborecet
  • nagy csipet Himalája só
  • 2 tk. őrölt fekete bors
  • 2 ek. kakukkfű*



* sima és citromillatú kakukkfű vegyesen 
- annyira rá vagyok kattanva mostanában, 
hogy nem bírtam belőle kihagyni a citromillatú kakukkfüvet



Elkészítése:


A mézet (cukrot) és a vizet magas falú lábosban szirupnak elkezdem felfőzni. 10 percet gyöngyözve forralom, hozzáadom az ecetet, majd ismét 10 percet forralom. Hozzáadom a karikákra szeletelt lilahagymát, a fűszereket, és folytatom a főzést kb. 10-15 percig, amíg a hagyma még harapható. Forrón sterilizált üvegekbe töltöm, dunsztban hagyom kihűlni.

... jót tesz neki, ha felbontás előtt néhány napig áll...már ha kibírja valaki, hogy addig nem kóstolja meg...nem bírtam ki...persze, hogy nem...meg is lepődtem volna.



Forrás: Dolce Vita - Főzd magad!