Egyéb érdekességek...rólam

2013. szeptember 29., vasárnap

Exotic Chai...





...Exotic Chai az aktuális kedvenc.

... fahéj, kardamom, gyömbér, fekete bors, szegfűszeg.

...kókusztejszínnel és nyírfacukorral igazi kényeztetés 
az esős, hűvös őszi napokon.



Kávés, mogyorós bonbon...


Kávés, mogyorós bonbon...



... mert bonbonnal örömet szerezni jó.



Hozzávalók:


25-30 db bonbonhoz:


  • 400 g pirított,  héj nélküli mogyoró
  • 200 g Lindt étcsokoládé min. 70% *   
  • 40 ml kókuszolaj
  • 10 g jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk. instant kávé pl. Tchibo
  • kb. 0,5 dl mogyorólikőr
  • 20 g nyírfaporcukor**
  • kb. 3 ek. mandulatejszín***



a bevonáshoz:



  • kb. 300 g Lindt étcsokoládé min. 70%****




* nem paleósok fele-fele arányban tejcsokoládéval is készíthetik
** ha tejcsokit is tesztek bele, akkor elég 10 g
*** vagy hagyományos tejszín
****  nem paleósok fele-fele arányban tejcsokoládéval is készíthetik



Elkészítése:



A mogyorót száraz serpenyőben megpirítom, a héjától megtisztítom. 30 db egész mogyorószemet félreteszek, ez kerül majd a bonbonok közepébe. 200 g mogyorót késes robotgépben finomra aprítom, a maradék mogyorót durvára vágom. A csokoládét a kókuszolajjal felolvasztom, majd az instant kávét feloldom benne. A finomra őrölt és a durvára vágott mogyorót összekeverem a kakaóporral, az olvasztott csokoládéval, a likőrrel és a tejszínnel. Az utóbbi kettőből csak annyit, amennyit a massza állaga megkíván, figyelembe veszem azt, hogy a hűtőben még szilárdulni fog. A masszából diónyinál kicsivel nagyobb golyókat formálok, mindegyen bonbon közepébe 1-1 szem mogyorót rejtek. Az elkészült golyóbisokat gőz felett felolvasztott csokoládéba mártom, majd hűtőbe teszem őket. Miután a csokoládé megdermedt, a bonbonokat bonbonpapírba csomagolom.


2013. szeptember 22., vasárnap

Füstölt lazac és rántotta pirítós kenyéren...

Füstölt lazac és rántotta pirítós kenyéren...




... régi recept paleó köntösben.


... ezzel a reggelivel mindig le lehet venni a lábamról.




Hozzávalók:



2 adaghoz




  • kb. 100 g szeletel füstöl lazac
  • 4 közepes tojás
  • 20 g kacsazsír, plusz még egy kevés a pirítóshoz
  • 2 szelet kenyér (én most ezzel a paleo kenyérrel operáltam; tökmaggal szórtam meg)
  • finom szemű Himalája só
  • frissen őrölt fekete bors



Elkészítése:








A lazacot csomagoljuk ki, és fektessük a szeleteket tányérra, hogy mire megsütjük a tojásokat, szoba-hőmérsékletűek legyenek. Törjük a tojásokat egy tálba. Adjuk hozzá egy jó csipet sót., törjünk rá egy kevés frissen őrölt borsot, és verjük fel. Tegyünk kis lángra egy kicsi, tapadásmentes serpenyőt, a kacsazsír felét olvasszuk fel benne. Ha buborékokat formál, öntsük bele a tojást, és kezdjük fakanállal keverni. Kezdjük el pirítani a kenyeret is. Óvatosan kevergessük a tojást úgy, hogy a edény aljáról és a széléről a megszilárdult darabokat tereljük vissza a folyósabb közepére. Ha már közel járunk ahhoz az állaghoz, amit el szeretnénk érni, húzzuk le a tűzről, kevergessük még vagy 10 másodpercig, majd tegyük bele a maradék kacsazsírt. Gyorsan kenjük meg kacsazsírral  a pirítóst, helyezzünk minden darabra néhány szelet lazacot, majd halmozzuk rá a rántottát. Fogyasszuk azonnal.



Dupla csokoládés, aszalt szilvás, vörösboros keksz...






... a csokoládé és a vörösbor külön-külön is fantasztikus, 
de kekszben ötvözve aszalt szilvával, 
fahéjjal és kardamommal ízesítve ...ajajajajjj
... ki kell próbálnotok!


 ... laktóz-, és gluténmentes.




Hozzávalók:



  • 150 g finomra őrölt mandula
  • 50 g átszitált, cukrozatlan kakaópor
  • 100 g nyílgyökérliszt*
  • 50 g kókuszliszt!
  • 1 púpozott tk. szódabikarbóna
  • 200 g aszalt szilva, apróra vágva
  • 100 g Lindt csokoládé, apróra vágva (min. 70%-os)
  • ízlés szerint őrölt fahéj és kardamom
  • kb. 75 ml félszáraz vörösbor
  • 4 nagy méretű tojás
  • nagy csipet Himalája só
  • 60 ml kókuszolaj
  • 10 dkg vaníliás nyírfacukor / eritritol


* ha nincs, őrölt mandulával helyettesíthető




Elkészítése:



A száraz alapanyagokat összekeverem, hozzáadom az apróra vágott étcsokoládét, a tojásokat, a kókuszolajat, a nyírfacukrot, a fűszereket, és annyi vörösbort, hogy ne túl lágy tésztát kapjak. A masszát 20 percre hűtőbe teszem, hogy jól formázható legyen. Sütőpapíros tepsire evőkanálnyi halmokat teszek, benedvesített kézzel formázom a kupacokat. 180°C-os sütőben sülnek kb. 10-12 percig. Amikor az aljuk halványbarna lesz, akkor veszem ki őket a sütőből. Figyelek arra, hogy ne süssem tűl a kekszeket, mert akkor belül szárazak lesznek. Ha kihűltek, dobozba teszem őket.



... nem túl fotogén darabok, de annál finomabbak.


Szegfűborsos borban párolt tarja...


Szegfűborsos borban párolt tarja...



... a tarjának nem mindennapi, pikáns elkészítési módja.



Hozzávalók:


  • 80 dkg sertéstarja, szeletelve
  • 1,5 ek. mangalicazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 babérlevél
  • 5 dl félszáraz vörösbor
  • Himalája só, őrölt szegfűbors
  • 1 ek. nyílgyökérliszt



a tálaláshoz:



  • karfiolrizs
  • tetszőleges zöld saláta


Elkészítése:



A tarját sóval, borssal, szegfűborssal ízesítem, majd egy serpenyőben fél ek mangalicazsíron mindkét oldalát megpirítom. Kiveszem a húsokat serpenyőből, és a maradék zsírral kikent tepsibe helyezem. A hagymát és a fokhagymát ugyanabban a serpenyőben megpirítom, majd a vörösborral együtt ráöntöm a tarjára. Rászórom a babérlevelet, majd a húst 180°C-os sütőbe tolva puhára párolom. A húsokat tányérra szedem, a szaftot serpenyőbe öntöm. Elkeverek benne egy evőkanál nyílgyökérlisztet, végül a mártást sűrűre beforralom. A húst karfiolrizzsel, a mártással és tetszőleges zöldsalátával tálalom.



Ihlet: Nők lapja 2012. október


Off...


 




... Lindt 85%


... csokis keksz illatot érzek.

 

 

2013. szeptember 21., szombat

Sütőtökös pite...

Sütőtökös pite 1.




... karamellizált dióval.
... laktóz-, és gluténmentes, paleo.

... annyira jól sikerült, hogy apukám (nem paleósként)
 még egy kört kért belőle.



Hozzávalók:


a tésztához:



  • 150 g finomra őrölt mandula
  • 80 g finomra őrölt kókuszreszelék
  • 20 g nyílgyökérliszt* 
  • 2 tojás sárgája
  • 50 g kókuszzsír
  • 20 g libazsír**
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
  • nagy csipet Himalája só



a töltelékhez:



  • 300 g sütőtökpüré
  • 0,5 dl kókuszkrém
  • 3 tojás sárgája
  • 10 g vaníliás nyírfacukor
  • 1 tk. méz (elhagyható)
  • 1 rúd vanília kikapargatott magjai
  • 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék



a tálaláshoz:



  • paleo csokoládészósz (opcionális)
  • 50 g durvára vágott dió
  • 1 ek. méz vagy nyírfacukor



* helyettesíthető finomra őrölt mandulával
** bármilyen más zsír is tökéletes



Sütőtökös pite 2.


Elkészítése:



A tészta hozzávalóit robotgéppel homogén masszává dolgozom. Egy 25 cm átmérőjű, hullámos szélű pitesütő formát alaposan kikenek libazsírral, és a kezemmel egyenletesen belenyomkodom a tésztát (a szélére is). A formát betettem a hűtőbe néhány órára. A sütőt 170°C-ra előmelegítettem, a tésztát 10 perc alatt vakon elősütöttem. A töltelék hozzávalóit robotgépben összekeverem, majd az elősütött tésztára öntöm. 180°C-on sütöm tovább a pitét addig, amíg a krém teljesen meg nem szilárdul (kb. 35 perc). Miután teljesen kihűlt, hűtőbe teszem, ezt követően szeletelem. A mézben karamellizált dióval tálalom. Csokiszósszal nyakon öntve is fantasztikus.






Banános zöld turmix...


Banános zöld turmix 1.




... uzsonnára.


... sportolás előtt gyors energia feltöltés.





Banános zöld turmix 2.




Egy meghámozott banánt, egy nagy marék bébispenótot bedobok a turmixba. 
Pépesítem, felöntöm 2,5 dl mandulatejjel, ismét turmixolom, majd elszürcsölöm.




Ihlet: Zizi kalandjai


Vörösborban sült fűszeres lilahagyma és bajor grillkolbász salátával...

Vörösborban sült fűszeres lilahagyma és bajor grillkolbász salátával 1.


 ... miközben készült isteni illat áradt a konyhából.

... a vörösborban sült lilahagyma bármilyen húshoz 
kiválóan illik köretként.


Hozzávalók:


  • 8-10 db közepes méretű lilahagyma, karikákra vágva
  • 11-12 db mini grillkolbász*
  • 3-4 db babérlevél
  • 3-4 ág firss kakukkfű
  • 3-4 ág friss rozmaring
  • Himalája só, frissen őrölt fekete bors
  • 2,5 dl félszáraz vörösbor
  • 2 ek. kacsazsír



a tálaláshoz:



  • friss saláta pl. bébispenót
  • extra szűz olívaolaj


* bármilyen süthető kolbász tökéletes



Vörösborban sült fűszeres lilahagyma és bajor grillkolbász salátával 2.


Elkészítése:


Kacsazsírral kikenek egy közepes méretű tepsit. Belehalmozom a lilahagymát, felöntöm vörösborral. Sóval, borssal, kakukkfűvel, babérlevéllel és rozmaringgal ízesítem. 180°C-ra előmelegített sütőbe tolva, lefedve 20 percig sütöm, ekkor kiveszem, ráhelyezem a kolbászkákat, és addig sütöm, míg a kolbász pirosra nem sül. A salátát tálba halmozom, mellé teszem a sült hagymát és a kolbászokat. Végezetül meglocsolom extra szűz olívaolajjal.

2013. szeptember 20., péntek

Bolognai ragu "cukkini tésztával"...


Bolognai ragu cukkini tésztával 1.



... paleó elvek szerint, csirkemáj és tejszín nélkül***.

... mivel a paleóban semmilyen gabonafélét nem fogyasztunk,
 ezért én cukkiniből készült "tésztával" tálaltam. 
Természetesen, aki nem így étkezik, 
tálalhatja a ragut teljes kiőrlésű spagettivel vagy tagliatellével.




 Hozzávalók:




  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 szál zeller
  • 100 g szeletelt bacon
  • mangalicazsír
  • 500 g darált hús 
  • 300 g csirkemáj, felkockázva**
  • 1,5 dl félszáraz vörösbor
  • 800 g hámozott paradicsom 
  • friss bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, 1 babérlevél, 3-4 szál friss petrezselyem
  • frissen őrölt fekete bors
  • Himalája só



a "cukkini tésztához":



  • 3-4 salátacukkini, meghámozva
  • Himalája só



 a tálaláshoz:



  • frissen reszelt parmezán (opcionális)*
  • friss bazsalikomlevelek


*** az eredeti bolognai ragu csirkemájjal és tejszínnel készül
** a csirkemáj paleo; aki szereti tehet bele; én most kihagytam
* a paleóban kompromisszum




Bolognai ragu cukkini tésztával 2.




Elkészítése:


A mangalicazsíron a felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát üvegesre pirítom. Rádobom a felkockázott sárgarépát, zellert, a bacont és tovább pirítom. Hozzáadom a darált húst /itt kell beletenni a csirkemájat is/, néhány percig pirítom, majd felöntöm a vörösborral. Mehet bele a paradicsom is. A ragut ízlés szerint fűszerezem, kis lángon - néha megkeverve, lefedve - hagyom főni. Kb. 30 perc kell neki. Amíg a ragu elkészül, a meghámozott cukkiniből zöldséghámozóval hosszú csíkokat szelek, besózom, félreteszem. Az összeesett cukkiniről leöntöm a nedvességet. Minden tányérra egy kevés "cukkini tésztát" és ragut halmozok, megszórom frissen őrölt borssal, parmezánforgácsokkal* és friss bazsalikomlevelekkel. 



* aki hozzám hasonlóan paleózik eldöntheti,
 hogy belefér-e neki kompromisszumként a parmezán; 
én most a saját tányéromra nem tettem



Megjegyzés: ha nem paleóznék 2-3 ek. tejszínnel tenném a ragut selymesebbé.



Fűszeres sütőtök, mandulatej turmix...


Fűszeres sütőtök, mandulatej turmix 1.




... uzsonnára.


 
Hozzávalók:



1 személyre


  • 6 ek. sütőtökpüré
  • 2,5 dl mandulatej
  • 1/2 kk. mézeskalács fűszer
  • 1 tk. méz (opcionális)



 a díszítéshez:



  • pirított tökmag
  • mézeskalács fűszer




Fűszeres sütőtök, mandulatej turmix 2.


Elkészítése:


A hozzávalókat turmixgében összeturmixolom. Az italt pohárba töltöm, 
pirított tökmaggal és mézeskalácsfűszerrel díszítem, végül elszürcsölöm.



Ihlet: Zizi kalandjai


Spenótsaláta tonhallal és főtt tojással...


Spenótsaláta tonhallal és főtt tojással...




...  pompás, friss szemet gyönyörködtető saláta,
 amely könnyű ebédnek vagy vacsorának is nagyszerű.



Hozzávalók:



3 személyre


  • egy csomag bébispenót
  • 12-15 db koktélparadicsom, félbe vágva
  • 2 doboz tonhalkonzerv, saját levében
  • 2 fej közepes méretű lilahagyma, finomra vágva
  • 6 db főtt tojás



a dresszinghez:



  • 1 rész frissen facsart citromlé
  • 3 rész extra szűz olívaolaj
  • Himalája só, frissen őrölt bors
  • szárított csilipehely



Elkészítése:




A bébispenótot tálba halmozom, rászórom a koktélparadicsomot, a lecsepegtetett tonhal darabokat és a finomra vágott lilahagymát. A dresszig hozzávalóit üvegbe töltöm, összerázom, alaposan megöntözöm vele a salátát. Az egészet összekeverem, majd tányérokba szedem. Minden tányérra 2 darab sóval, borssal ízesített félbe vágott tojást teszek. Frissen sült kenyeret és egy pohár bort ajánlok hozzá.


Off...







"Fejezd be a játszadozást. Ne fáraszd magad valamivel, ami nem működik. Megjavíthatod, 
dolgozhatsz rajta, de ha azt látod, semmi értelme, és minden csak rosszabb lesz,
 akkor fogadd el, hogy nem működött. Ezer másik út van még.
 Tudnod kell, hogy mikor van vége - és elfogadni sem árt.

Találj valakit, aki mellett nincs játszma vagy színészkedés, 

aki elfogad úgy, ahogy vagy, mégis változásra bír. 
Azzal, hogy ismer, hogy minden álcád mögé belát, 
és lazán rávilágít az igazságra, amit vagy felfogsz, vagy nem."


(Oravecz Nóra)


Élvezzétek ezt a csodás napsütést! Jó hétvégét mindenkinek!


2013. szeptember 19., csütörtök

Csokoládépuding bajor módra fahéjas, vörösboros szilvalekvárral...



Csokoládépuding bajor módra fahéjas, vörösboros szilvalekvárral 1.




... az én értelmezésemben.



Hozzávalók:



  • 3 dl kókuszkrém
  • 2 dl víz
  • 4 tojás sárgája
  • 4 dkg vaníliás nyírfacukor /vagy eritritol/
  • 12 dkg Lindt étcsokoládé min. 70%-os
  • 1 púpozott tk. agar agar



Csokoládépuding bajor módra fahéjas, vörösboros szilvalekvárral 2.


Elkészítése:


A cukrot és a tojások sárgáját alaposan összekeverem a vízzel elkevert kókuszkrémmel. Folyamatos kevergetés mellett felmelegítem. Hozzáadom az agar agart, a csokoládét és a pudingot besűrítem. Kis tálkákba szedem, ha kihűltek néhány órára mennek a hűtőbe. Tálaláskor teáskanálnyi szilvalekvárt kanalazok a puding tetejére. 



Ihlet: Tücsökbogár: csokoládépuding bajor módra


Brokkolifőzelék diós, sárgarépás fasírttal...

 
Brokkolifőzelék diós, sárgarépás fasírttal...




 ... ha egyszer nyitok egy paleos éttermet 
az étlapon ez az ételpáros biztosan szerepelni fog majd.

... latóz-, glutén-, cukormentes, paleo.

  

Hozzávalók:



a brokkolifőzelékhez:



  • 1 vöröshagyma, finomra vágva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 nagy fej brokkoli, rózsáira szedve
  • Himalája só, frissen őrölt bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • ízlés szerint citromlé
  • mangalicazsír
  • 1 dl zöldségalaplé
  • 1,5 dl mandulatej
  • 1 ek. nyílgyökérliszt (kókuszliszt is lehet; opcionális)


a fasírthoz:


  • 500 g darált disznóhús
  • 1 közepes méretű sárgarépa, lereszelve
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 3 szelet baconszalonna, apróra kockázva
  • 2 tojás
  • 50 g dió, durvára vágva
  • Himalája só, frissen őrölt bors
  • 2 ek. útifűmaghéj
  • kis csokor petrezselyem, összevágva



a sütéshez:



  • mangalicazsír



Elkészítése:



A hagymát, fokhagymát zsíron lepirítom. Rádobom a brokkolit, felöntöm az alaplével. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem, puhára párolom. Felét botmixerrel pürésítem. A mandulatejet összekeverem a nyílgyökérliszttel, és a főzelékhez adva, folyamatosan kevergetve az egészet besűrítem. Ha kell még ízesítem a fűszerekkel. Néhány csepp citromlével pikánssá lehet tenni. A húst összekeverem a hagymával, a fokhagymával, a baconnel, az útifűmaghéjjal, a finomra reszelt sárgarépával, a tojásokkal és a durvára vágott dióval. Sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel fűszerezem. 10 percre félre teszem, hogy az útifűmaghéj szépen megduzzadjon, majd a masszából mangalicazsíron evőkanálnyi adagokat sütök ki.



... a főzeléket a fasírttal tálalom.


2013. szeptember 18., szerda

Off...



Ma ez a kedves üzenet várt a postaládámban. Ildikó, ismét mosolyt 
csalt az arcomra, és szebbé tette a napomat! Ildikó, nagyon 
köszönöm a kedves soraidat! 


U.i.: Rózsavíz bioboltban kapható! Feldobja a desszerteket!

"Kedves Mézigörl!


Muszáj megint írnom, mert ez a mai és a tegnapi ebéded is szemet gyönyörködtető.

Feltétlenül el fogom készíteni mindegyiket, mert biztos vagyok benne, hogy ízleni fog a családomnak.

Értékelem, hogy könnyen beszerezhető és egészséges alapanyagokkal dolgozol, egyedül a rózsavíz ismeretlen számomra.


Gratulálok az ízlésedhez!"


Off...







"Egy dolgot adhatok: a szeretetemet. Semmi többet. 
Csak ennek van értéke, nem is akarok mást adni. Felesleges lenne.
 Ez fog segíteni, előrevinni, ebbe tudsz majd kapaszkodni. Ez ölel majd át, 
amikor úgy érzed, egyedül vagy,
 és bizony ő fog megvédeni, amikor majd minden a fejedre omlik.
 Hiszen meg fog történni. De nem mindegy, hogy magad felé tudod 
tartani majd, és bizony megvéd, amennyire csak tud. De nem 
kerülheted ki a fájdalmat. Át kell élned, meg kell tanulnod
 szenvedni, mert másképp képtelen leszel értékelni azt, amikor
 egyben van a világ, vagy épp azt, hogy van aki szeret. Meg kell
 tanulnod elfogadni azt, hogy egyszer minden véget ér, és bizony
 mindig újra kell kezdeni. Ha pedig omlik, hagyd csak. Lesz, aki 
segít felépíteni. Erre való a szeretet: biztat, támogat, és 
biztosít affelől, hogy bármire képes vagy, ugyanis rá bizony 
számíthatsz." (Oravecz Nóra)


Citromos, petrezselymes libatepertő krém...

 
Citromos, petrezselymes libatepertő krém...
 
 
... a libatepertőt önmagában is nagyon szeretem, de citrommal és petrezselyemmel megbolondítva...hm...
hirtelen nem is találok rá szavakat, mennyire finom. 
A lényeg az, hogy mindenképpen ki kell próbálnotok!
 
... eláruljam, hogy készül???
 
300 g libatepertőt, 1 púpozott teáskanál libazsírt bedobok a késes robotgépbe, sózom, borsozom, és kb. 1 evőkanál citromlével ízesítem. Néhány percig járatom a gépet. Ha szükséges sóval, borssal, citromlével után ízesítem. Belekeverek 1 púpozott evőkanál összevágott friss petrezselymet. Üvegbe töltöm, lefedem, és hűtőbe teszem. Paleo kenyérrel, lilahagymával és zöldségekkel kínálom.
 
... nálunk ez lesz a vacsi. Lehet irigykedni. 


Fahéjas, banános chia puding...


Fahéjas, banános chia puding...




... például ... uzsonnára.


... a receptet Zizitől kölcsönöztem.


... laktóz, glutén-, és cukormentes, vegán, paleo.




Hozzávalók:


2-3 személyre 


  • 2 érett banán
  • 4 púpos ek. chia mag
  • 1 és 1/4 csésze mandulatej
  • 1 csapott tk. őrölt fahéj



a tetejére:


  • durvára vágott török mogyoró


Elkészítése:


A chia magokat előző este a mandulatejbe áztatom, hogy legyen ideje megkocsonyásodni. Reggel a banánokat villával pépesítem, majd hozzákeverem az őrölt fahéjat és a megkocsonyásodott chia magot. A pudingot műanyag dobozba teszem, megszórom durvára vágott mogyoróval, így viszem uzsonnára a munkahelyemre.



Szűzérmék zsályás, lilahagymás szaftban libazsírban sült zellerhasábokkal...

Szűzérmék zsályás, lilahagymás szaftban libazsírban sült zellerhasábokkal...



...ennek az ételnek még a gondolatától is összefut a nyál a számban. Készítsétek el, kíváncsi vagyok, nektek ízlik-e?!



Hozzávalók:



a húshoz és a szafthoz:



  • 1 db sertés szűzérme
  • 5 közepes fej lilahagyma, finomra vágva
  • 2 tk. friss zsálya, összevágva
  • Himalája só, frissen őrölt bors
  • 1,5 dl vörösbor
  • 0,5 dl hús alaplé
  • 3 ek. vörösborecet
  • 2 tk. méz
  • zsír a sütéshez


a sült zellerhez:


  • 1 zellergumó, megtisztítva, hasábokra vágva
  • libazsír a sütéshez
  • Himalája só, frissen őrölt bors


a tálaláshoz:


  • zöld saláta pl. madársaláta


Elkészítése:



A szűzpecsenyét 1,5-1,7 cm-es szeletekre vágom, serpenyőben zsírt forrósítok, amiben az előzőleg sóval, borssal ízesített hússzeletek mindkét oldalát elősütöm. A húsokat tányérra szedem, félreteszem. Az apróra összevágott zsályát zsíron néhány percig pirítom, majd rádobom a hagymát is. 5 percig pirítom, hozzáadom a mézet, és a hagymát a mézzel karamellizálom. Felöntöm az alaplével, az ecettel és a borral. Ízesítem sóval és borssal, ezután a hagymás szaftba teszem az elősütött hússzeleteket. Hozzáöntöm a tányérban felgyülemlett húslét is. Fedő alatt alacsony lángon addig párolom az ételt, míg a hús teljesen meg nem puhul, és a szaft be nem sűrűsödik. A zellerhasábokat libazsírban kisütöm, sózom, borsozom. A húst a szafftal, sült zellerrel és madársalátával tálalom. 




Jó étvágyat kívánok hozzá!


2013. szeptember 17., kedd

Bacon és tükörtojás ruccola ágyon...






... chilis, mézes mustáros dresszinggel.

... mondjuk...holnap reggelire.

... az utolsó recept, és ígérem,
 ma már elülök a hátsó felemen.



Nagy marék ruccolát tányérba halmozok. Egy teáskanálnyi mangalicazsíron kisütök 4 szelet baconszalonnát, majd 3 tükörtojást. Egy rész balzsamecetet összekeverek három rész olívaolajjal, 1 kk. chilis, mézes mustárral*, egy csipet őrölt borssal és sóval. Alaposan meglocsolom a dresszinggel az ételt, végül az egészet elpusztítom...igen...az egészet egymagam. :-)



* ennek hiányában 1 tk. dijoni mustárt ízesítsetek 
néhány csipet szárított chilipehellyel


Csokoládés, kávés turmix...


Csokoládés, kávés turmix...



... tízóraira.

... glutén, és laktózmentes, paleo.



... egy érett banánt, avokádót bedobok a turmixgépbe, pépesítem. Hozzáadok 2 evőkanál jó minőségű, cukrozatlan kakaóport (vagy 5 dkg min. 70%-os olvasztott étcsokoládét), 1 csapott ek. instant kávét, 1-2 teáskanál mézet (nyírfacukrot vagy eritritolt) és kb. 3,5 - 4 dl mandulatejet* ** (ne legyen se túl sűrű, se túl híg). Turmixolom, poharakba töltöm, végül megszórom durvára vágott kesudióval.


... munkába indulás előtt szoktam elkészíteni, ökopalackba töltve, a tízórai ideéig beteszem a hűtőbe. Fogyasztás előtt mindig felrázom a palackot.  


*lehet bele turmixolni kesudiót

**a kávét pedig nyugodtan el is lehet hagyni


Karamellizált őszibarack rózsavízzel és vaníliával...


Karamellizált őszibarack rózsavízzel és vaníliával 1.




... a mai desszertünkhöz az ihletet Rékától merítettem. 
Köszönöm neki a receptet! 

Mennyei langyosan és hidegen is, 
főleg fagyival és kókuszkrémmel. Próbáljátok ki ti is!

 



Hozzávalók:



  • személyenként 1 darab, értett őszibarack
  • 60 ml kókuszolaj
  • 3 ek. rózsavíz
  • 3 ek. méz (vagy más édesítő)
  • 1 rúd vanília kikapargatott magjai


a tálaláshoz:



  • vaníliapuding, fagyi, kókuszkrém stb.
  • ízlés szerint zöld fűszerek pl. menta vagy citromfű levélkék (opcionális)
  • kis marék rózsaszirom, pirított, szeletelt mandula (opcionális)



Karamellizált őszibarack rózsavízzel és vaníliával 2.


Elkészítése:


A barackokat megmosom, félbe vágom, és egy tűzálló tálba helyezem, vágott felükkel felfelé. A mézet, a kókuszolajat, a vaníliát és a rózsavizet kis lángon sziruposra főzöm, majd meglocsolom vele a barackokat. A gyümölcsöt 200°C-on sütöm nagyjából 15-20 percig.




Karamellizált őszibarack rózsavízzel és vaníliával 3.




Sült csirkemell csíkok tárkonyos majonézzel, sárgarépával...


Sült csirkemell csíkok tárkonyos majonézzel és sárgarépával...




 ... villámebéd! A desszerttel együtt maximum 
40-45 perc alatt elkészíthető.



Hozzávalók:



 2 személy részére:



 a csirkéhez:



  • 2 szelet csirkemell, csíkokra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • Himalája só, frissen őrölt bors
  • libazsír a sütéshez



 a sárgarépához:



  • 3 közepes méretű sárgarépa, karikákra vágva
  • libazsír a sütéshez
  • Himalája só, frissen őrölt bors
  • 0,5 dl félszáraz fehérbor



a majonézhez:



  • 2 tojássárgája
  • 1 tk. dijoni mustár
  • 1-2 ek. citromlé
  • 2,5 dl kókuszolaj, olívaolaj (vegyesen)
  • Himalája só só, frissen őrölt bors
  • 1-2 tk. szárított tárkony



Elkészítése:



Tegyük a tojássárgákat, a mustárt, 1 evőkanálnyi citromlét és egy kevés sót, borsot egy tálba, és kézi habverővel verjük fel.  Állandó keverés mellett fokozatosan, vékony, folyamatos sugárban öntsük hozzá az olajat, amíg a mártás sűrűsödni kezd. Keverjük bele a tárkonyt, és 15 percre tegyük hűtőbe, aztán tálaljuk... Tálalás előtt kóstoljuk meg, és ha nem elég ízes, adjunk hozzá még több sót, borsot, egy kevés citromlét. A csirkemell csíkokat sózom, borsozom, fokhagymával bedörzsölöm, zsíron pirosra sütöm. A répát sózom, borsozom, zsíron néhány percig pirítom. Aláöntöm a bort, és fedő alatt puhára párolom. A csirkét répával, salátával és a tárkonyos majonézzel kínálom.