Egyéb érdekességek...rólam

2013. április 21., vasárnap

Almás, diós hagymalekvár...









 ... isteni meleg szendvicsnek elkészítve: 
bagett, hagymalekvár, brie vagy camembert sajt.



... rossz hírem van: elromlott a fényképezőgépem,
 úgyhogy egyelőre határozatlan ideig szünetelni fog a blogom. 
Amint sikerül megjavíttatnom (remélem így lesz), jelentkezem
Addig is nézelődjetek a korábbi receptjeim között!


 



 Hozzávalók:



  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 1 közepes méretű alma, meghámozva, felkockázva
  • 3 ek. vaj
  • ízlés szerint 5-10 dkg méz
  • 3 ek. balzsamecet
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • só, frissen őrölt fekete bors








Elkészítése:



A hagymát  felszeletelem, és elkezdtem a vajon párolni. Amikor már aranybarna és puha, hozzáadom a mézet és karamellizálom. Hozzáadom a felkockázott almát. Nem kell sűrűn keverni. Sózom, borsozom, őrölt fahéjjal ízesítem. Amikor az alma teljesen megpuhult, a hagymalekvárt üvegekbe töltöm. Miután kihűlt, hűtőbe teszem.



Finomfőzelék kakukkfüves csirkecombbal...


Finomfőzelék kakukkfüves csirkecombbal...





 ... az általam sosem kedvelt főzelék 
(végre) szerethető formában.



Hozzávalók:



  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg sárgarépa, felkockázva
  • 10 dkg fehérrépa, felkockázva
  • 40 dkg cukorborsó
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 friss kakukkfűág
  • 3 dl tejszín vagy tejföl




a kakukkfüves csirkecombokhoz:




  • 3 egész csirkecomb
  • 15 dkg puha vaj
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 2-3 friss kakukkfűág
  • 1,5 dl száraz fehérbor



Elkészítése:



Az apróra vágott hagymát kevés olívaolajon puhára dinsztelem. Hozzáadom a fokhagymát, a zöldségeket, felöntöm fehérborral. Sóval, borssal, friss kakukkfűvel ízesítem. A zöldségeket puhára párolom a borban, Végül hozzáadom a tejszínt/tejfölt, és a főzeléket néhány perc alatt készre főzöm.

A vajat kikeverem a sóval, a borssal, a fokhagymával és a kakukkfűvel. Ezt a fűszervajat alaposan bemasszírozom a combokba (a bőre alá is kenek). Kivajazok egy tepsit, belefektetem a combokat, majd felöntöm fehérborral. A húst 220°C-on sütöm aranybarnára (kb. 50 perc). A főzelékkel tálalom.




Forrás: Nők Lapja Konyha 2013. április



2013. április 20., szombat

Dijoni mustáros, virslis falatkák...

Dijoni mustáros, virslis falatkák...





 ... kitűnő vendégváró rágcsa, vagy bulikaja.

... egy baja van csupán: nem lehet belőle eleget sütni.




Hozzávalók:



  • 3 pár juhbeles virsli
  • 1 csomag élesztős, leveles tészta
  • dijoni mustár




a tetejére:




  • felvert tojás
  • reszelt parmezán
  • szezámmag




Elkészítése:



A virslit kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. A tésztát kicsomagoljuk, lisztezett deszkára terítjük. Megkenjük mustárral, majd akkora csíkokra vágjuk, mint amekkorára a virsliket vágtuk. Beletekerjük a virsli darabkákat, elvágjuk a tésztát. Ezt a mechanizmust követjük addig, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A falatkákat sütőpapíros tepsire ültetjük, tojással megkenjük, parmezánnal és szezámmaggal megszórjuk. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.


Almás, tokaji aszús pohárkrém...






 ... ha gyorsan kell valami édesség.





Hozzávalók:



a babapiskótás részhez:



  • 1 csomag babapiskóta
  • 3 puttonyos tokaji aszú 



az almás részhez:



  • 6-7 db nagyobb alma
  • diónyi vaj
  • őrölt fahéj
  • ízlés szerint méz / barna cukor stb.
  • 0,5 dl almalé



a vaníliakrémes részhez:


  • 5 tojás sárgája
  • 6 dl tej
  • 2-3 ek. étkezési keményítő
  • ízlés szerint méz / barna cukor stb.
  • 1 ek. vanília-kivonat



a zabpelyhes részhez:


  • 6-7 ek. finomra hengerelt zabpehely
  • 3 ek. méz / barna cukor stb.
  • 1 ek. olaj 
  • ízlés szerint őrölt fahéj



Elkészítése:



A tojások sárgájából, a tejből, a mézből, a vaníliából és az étkezés keményítőből a szokásos módon vaníliakrémet készítek, félre teszem, kihűtöm. Az almákat meghámozom, kockákra vágom. A diónyi vajon a mézzel, az almalével és az őrölt fahéjjal puhára párolom. Félre teszem, kihűtöm. A zabpelyhet a mézzel, az olajjal és az őrölt fahéjjal egy közepes méretű serpenyőben - folyamatosan keverve - megpirítom. Félre teszem, kihűtöm. Előveszek egy közepes méretű jénai tálat vagy 6-7 desszertes poharat, és elkezdem a rétegzést. Babapiskóta tokaji aszúval meglocsolva, almás rész, babapiskóta meglocsolva tokaji aszúval, vaníliakrém, zabpelyhes rész. Néhány órára hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek, majd tálalom.


Mini palacsinták mandula-, és hajdinaliszttel...







... málnával, mentával és juharsziruppal.

... annyira finomak, hogy ezen a héten már
 harmadszorra készülnek reggelire. 



Hozzávalók:




  • 120 g hajdinaliszt
  • 45 g mandulaiszt
  • 1 tk. sütőpor
  • nagy csipet tengeri só
  • 1 egész tojás
  • 150-175 ml víz



Elkészítése:



A tésztát este szoktam bekeverni. Korán kelő típus vagyok, úgyhogy munkába indulás előtt bőven van időm kisütni. A tészta egy részét (már, ha marad) nyugodtan vissza lehet tenni a hűtőbe. Ha friss a tojás, nem lesz semmi baja. A maradékot akár másnap reggel is kisüthetjük. 
 
A liszteket elkeverem a sóval, a sütőporral. Fokozatosan adagolom hozzá a vizet. Amikor a víz felét már hozzá adtam, beleütöm a tojást, és folyamatosan beledolgozom a maradék vizet is. Sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie. Forró, olajjal kikent palacsintasütőben sütöm ki őket evőkanálnyi adagokban. Tálaláskor a palacsintákat bőven meglocsolom juharsziruppal, megszórom málnával és friss mentalevélkékkel.

 
 
 
 
... ezzel a reggelivel igazán jól indulhat a nap!





Spenótos ricottakrémmel töltött gomba...


Spenótos ricottakrémmel töltött gomba 1.





... avagy gyorsan, finomat.




Hozzávalók:



  • 7-8 nagyobb csiperkegomba
  • 250 g ricotta sajt (krémesebb változat)
  • kis csokor zsenge bébispenót
  • 3-4 ek. reszelt parmezán
  • ízlés szerint 1-2 gerezd zúzott fokhagyma 
  • 1/4 citrom reszelt héja (opcionális)
  • frissen reszelt szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • tengeri só




a szóráshoz:



  • 1-2 ek. reszelt parmezán




a tálaláshoz:




  • friss petrezselyemmel ízesített barna rizs





Gyöngyike...



Elkészítése:



A ricottát összekeverem a felaprított spenóttal, a parmezánnal. Sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával és egy kevés citromhéjjal ízesítem. A gombát megtisztítom, kivágom a tönkjét (ezt elteszem zöldségalaplé főzéséhez). A gombákat kivajazott sütőtálba helyezem. Alaposan megtöltöm őket a krémmel. Megszórom a tetejüket reszelt parmezánnal. 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt sülnek meg. A megsült gombákat petrezselymes barna rizzsel tálalom.





2013. április 14., vasárnap

Szirupos citromtorta citromos mascarpone krémmel...



Szirupos citromtorta citromos mascarpone krémmel 1.






... és kandírozott ibolyával.


... végre itt a TAVASZ!!!




Hozzávalók:



23 cm-es tortaformához:




  • 150 ml repceolaj vagy más semleges ízű olaj
  • 350 g finomliszt
  • 5 tk. sütőpor
  • 100 g mandulaliszt
  • 100 g kukoricaliszt
  • 4 citrom reszelt héja
  • 280 g eritrit vagy nyírfacukor
  • 4 nagy tojás
  • 450 g natúr joghurt




a citromsziruphoz:




  • 170 g eritrit vagy nyírfacukor
  • 4 citrom leve




a citromos mascarpone krémhez:




  • 1 citrom reszelt héja, leve
  • ízlés szerint nyírfaporcukor/eritrit




a díszítéshez:




  • kandírozott ibolya
  • gyöngyház színű cukorgyöngy





Szirupos citromtorta citromos mascarpone krémmel 2.



Elkészítése:




A sütőt 160°C-ra előmelegítem. A lisztet, a kukoricalisztet, a mandulalisztet, csipet sót és a sütőport összekeverem. A tojásokat kihabosítom a cukorral, hozzácsorgatom - folyamatos keverés mellett - az olajat. Belereszelem a citrom héját, hozzákeverem a joghurtot és a száraz alapanyagokat. A masszát szilikon sütőformába töltöm, és tűpróbáig (kb. 1 óra) sütöm. Ha nagyon barnulna a teteje alufóliával letakarom. A sziruphoz az összetevőket egy kisebb lábosban összekeverem, közepes lángon addig melegítem, míg a cukor el nem olvad. Ezután magasabb lángon addig forralom, míg szirupsűrűségű nem lesz. Félrerakom. A süteményt még melegen kiügyeskedem a formából, hurkapálcával alaposan megböködöm. Óvatosan rákanalazom a szirup egy részét, ha beszívta a tészta, a másik felét is. A mascarponét kihabosítom a citromlével, a héjjal és a cukorral. Miután a sütemény teljesen kihűlt, a tetejére kenem a krémet. Kandírozott ibolyával és cukorgyönggyel díszítem.





Ihlet: Good Food 2013. április




Fogasfilé, citromos, diós, parmezános panírban...


Fogasfilé, citromos, diós, parmezános panírban 1.







... sütőben sütve.


... régi kedvencünk új köntösben.



Hozzávalók:


  • 4 nagyobb szelet fogasfilé*
  • 3 vastag szelet szikkadt tk. kenyér, feldarabolva
  • 1 citrom reszelt héja
  • 50 g dióú
  • 2 szál friss rozmaring, levelei
  • 3-4 evőkanál tk. liszt
  • 2 tojás enyhén felverve
  • kevés olívaolaj a sütéshez
  • citrom a tálaláshoz





* vagy bármilyen más fehér húsú halfilé, esetleg sertésszelet, csirkemellfilé




Fogasfilé, citromos, diós, parmezános panírban 2.



Elkészítése:




A kenyeret, a citromhéjat, a diót és a parmezánt késes robotgépben morzsásítom, tányérba öntöm. A lisztet és a felvert tojást is egy-egy tányérba teszem. A halszeleteket sózom, borsozom. Egyenként a lisztbe, a tojásba, majd a morzsába forgatom mindkét oldalukat. Sütőpapíros tepsire helyezem, és egy kevés olívaolajjal permetezem meg őket. 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt sütöm őket aranybarnára. Citromlével, barna rizzsel, salátával tálalom.






Fogasfilé, citromos, diós, parmezános panírban 3.






Ihlet: Good Food 2013. február


2013. április 13., szombat

Kandírozott ibolya...










... első kandírozott ibolya kísérletem. Ízre finom, különleges, 
de a levendulát nálam nem előzi be. Ha nem is fogok minden nap ilyet eszegetni, 
díszítésre azért tökéletes lesz.




Hozzávalók: 


  • ibolya*
  • 1 tojásfehérje
  • 2-3 dkg vaníliás cukor 


* ha csak díszítésre használom, akkor a zöld részét is kandírozom









Elkészítése:




A tojásfehérjét villával felverjük. Belemártogatjuk a szirmokat, majd meghempergetjük a cukorban őket. Sütőpapírra rakosgatjuk és szobahőmérsékleten 1 éjszaka alatt megszárítjuk. Jól záródó dobozban, hűvös helyen tárolva hónapokig eláll.




Forrás: Tücsökbogár


Makréla pástétom...





... pirítósra kenve.


Hozzávalók:


  • egy doboz olajban eltett makréla (125 g)
  • 1 ek. tejszínes tormakrém
  • egy doboz natúr philadelphia krémsajt
  • 1 újhagyma, finomra vágva (a zöld szára is)
  • ízlés szerint citromlé
  • ízlés szerint tengeri só
  • ízlés szerint őrölt fekete bors



Elkészítése:



A halat lecsepegtetem, villával áttöröm. Összekeverem a többi hozzávalóval. Sóval, borssal, kevés citromlével ízesítem. Tálalás előtt néhány órán keresztül hűtőben érlelem. Pirítósra kenve tálalom az újhagyma felaprított szárával a tetején.


Camembertes, diós, medvehagymás quiche...


 
 
 
 ... szuper étvágygerjesztő, ha vendégeket várunk, 
de akár lehet egy gyors hétköznapi vacsora is.
 
 
 
 
Hozzávalók:
 
 


egy 24 cm-es porcelán piteformához vagy 6 db 10 cm-eshez


 
 
 
a tészta:
 
 
 
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg Graham - liszt
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek. reszelt parmezán
  • 1 csipet tengeri só
  • 15 dkg hideg vaj

 
 
 
töltelékhez:
 



  • kis csokor medvehagyma, felaprítva
  • 1 újhagyma félbe vágva, majd finomra aprítva (a zöld szára nem kell)
  • 100 g camembert
  • 20-25 g durvára vágott dió
  • 2 tejszín tejföl
  • 2 tojás
  • 1 tk. méz
  • 2 ek reszelt parmezán
  • frissen reszelt szerecsendió
  • ízlés szerint tengeri só
  • ízlés szerint frissen őrölt bors






 
 
 
Elkészítése:
 
 

A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrok, ha a tészta állaga megkívánja adhatunk hozzá néhány evőkanál fagyos vizet. Fél órára hűtőbe teszem, addig elkészítem a tölteléket. A medvehagymát és az újhagymát finomra vágom, a diót durvára aprítom, a sajtot felkockázom
 
A tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, hat részre osztom. Minden részt kör alakra nyújtok, a kivajazott, kilisztezett formákba nyomkodom, villával megböködöm.  tésztára halmozom a sajtot, a diót, az újhagymát és a medvehagymát. Elegyengetem.

A tejszínt alaposan összekeverem a tojásokkal, a parmezánnal. Ízesítem sóval, borssal szerecsendióval, mézzel. Ráöntöm a töltelékre, és 180 °C-ra előmelegített sütőbe tolva 25-30 percig sütöm. Amíg meg nem pirul kicsit a teteje és a tejszínes folyadék meg nem szilárdul. Megvárom míg a piték langyosra hűlnek, kiveszem őket a formából (célszerű kivehető aljú formákat választani), ezt követően tálalom...mondjuk salátával, créme fraiche-sel.




Medvehagymás, túrós, sajtos pogácsa...



Medvehagymás, túrós, sajtos pogácsa 1.





... a medvehagyma házassága a kedvenc pogácsánkkal.


 



Hozzávalók:


  • 250 g félzsíros tehéntúró
  • 1 dl tej
  • 1 tk. méz
  • 40 g friss élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 2  tojássárgája
  • 1 ek. tengeri só
  • 600 g finomliszt
  • 250 g fagyos vaj
  • 200 g (füstölt) reszelt sajt
  • nagy csokor medvehagyma, felaprítva








Elkészítése:




Szitán áttöröm a túrót. A tejet meglangyosítom, elkeverem a mézzel és az élesztővel, felfuttatom. A tejfölben simára keverem 2 tojássárgáját és a sót. A lisztet tálba szitálom (hogy levegős legyen és jobban tudjon "dolgozni" az élesztő), nagy lyukú reszelőn belereszelem a vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsolom. Hozzáadom a túrót, az élesztős tejet és a tojásos tejfölt, összegyúrom. Nem kell megijedni, egészen lágy lesz a tésztánk. Cipót formálok belőle, tiszta konyharuhával letakarom, és meleg helyen (vagy kelesztőtálban) fél órát kelni hagyom. A sajtot megreszelem, egynegyedét félreteszem. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalapra nyújtom, megszórom reszelt sajttal, medvehagymával, majd hosszanti oldalán rétesszerűen feltekerem. Konyharuhával letakarom, meleg helyen ismét megkelesztem (kb. fél óra). A sütőt előmelegítem 200°C-ra, a sütő aljára beteszek egy meleg vízzel teli lábaskát, mert a kelt tészták jó süléséhez gőz kell!!! Két tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából kétujjnyi (3 cm) vastag, egyetlen hosszú csíkot nyújtok. A tetejét megkenem a maradék tojásfehérjével, megszórom a félretett reszelt sajttal, és  kb. 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrom. Vigyázni kell arra, hogy minél kevesebb hulladékot csináljunk, mert az újra összegyúrt tésztadarabkákból nyújtott tészta már nem lesz szép leveles! Egymástól tisztes távolságra a tepsibe rakosgatom a pogácsákat, és a forró sütőben 20-25 percig sütöm (ha légkeveréses a sütőnk. és egyszerre tesszük be a két tepsit, a sütés utolsó 8-10 percébe megcseréljük őket). Hagyom őket kihűlni.




Ihlet: Egy régebbi Nők Lapja, Lajos Mari receptje

Medvehagyma olajban...






 ... pirítósra, tésztára.



Hozzávalók:



  • nagy csokor medvehagyma
  • frissen facsart citromlé
  • olívaolaj



Elkészítése:



A medvehagymát finomra aprítom, egy közepes méretű üvegbe teszem. Citromlével ízesítem, majd felöntöm - egyenlő arányban - annyi olíva-, és napraforgó olajjal, amennyi éppen ellepi. Jól lezárom. Felbontás nélkül hónapokig eláll.



2013. április 7., vasárnap

Lazacos omlett citrusos tejföllel pirítóson...






 ...pazar hétvégi reggeli!




Hozzávalók:


  • kis pohár tejföl (kb. 125 g)
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 1 kk. aprított kakukkfű / vagy / bazsalikom /vagy/ kapor
  • 1 ek. vaj
  • 4 tojás
  • 1 ek. tejszín
  • 5 dkg füstölt lazac
  • tengeri só, frissen őrölt bors


 továbbá:


  • 2 zsemle, félbe vágva, megpirítva



Elkészítése:


A tejfölbe keverem a citromlevet, héjat és a kakukkfüvet. A tojásokat felverem a tejszínnel. Sóval, borssal ízesítem. A serpenyőben megolvasztom a vajat, ebben sütöm lágyra a tojásokat. A zsemléket kenyérpirítóban megpirítom, tányérokra teszem. Ráhalmozom az omlettet, néhány szelet lazacot, és megpúpozom tejföllel.



Ihlet:Stahl Magazin 2012. tél


2013. április 6., szombat

Tavaszi húsgombócos spagetti...


Tavaszi húsgombócos spagetti...




... szerintem inkább tavasz váró húsgombócos spagettinek kellene hívni, mert még (sajnos) idén nem sok "tavaszban" volt részünk. 
Örülnék már végre egy kis napsütésnek...



 


Hozzávalók:



4 személyre 




  • 400 g darát sertéshús
  • 1 kis fej vöröshagyma, lereszelve
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 50 g parmezán, lereszelve
  • 1 kisebb tojás (opcionális)
  • 1 ek. olívaolaj
  • 400 g tk. tönkölybúza spagetti
  • 150 ml zsíros tejszín
  • 200 g friss vagy fagyasztott zöldborsó
  • egy csokor friss petrezselyem, durvára vágva




Elkészítése:




... pofon egyszerű, és 35 perc alatt elkészül.





A darált húst összekeverem a tojással, a hagymával, fokhagymával, citromhéjjal, a parmezán felével. Sózom, borsozom. Még egyszer alaposan összekeverem. A masszából 16 kisebb vagy 8 nagyobb gombócot formázok. Az olajat felforrósítom egy nagyobb serpenyőben, és 10-12 perc alatt a gombócokat aranybarnára sütöm benne. A tésztát lobogó sós vízben al dentére főzöm, leszűröm. A főzővízéből 1,5 dl-t félre teszek. A tejszínt összekeverem 1 dl főzőlével és a serpenyőbe öntöm, a húsgombócokra. Felforralom, és folyamatos kevergetés mellett besűrítem. Hozzáadom a borsót, 2 percig forralom. Ezután hozzáadom a petrezselyem felét, a leszűrt spagettit. Ha szükséges öntök még hozzá egy kevés főzővizet. Tálaláskor rászórom a maradék petrezselymet és a maradék parmezánt.




Ihlet: Good Food 2013. március



Almás, pudingos háromszögek...


Almás, pudingos háromszögek 1.




...a kertünkben rengeteg almafánk van, amiken minden évben bőséges a termés, ezért bőven marad belőlük még kora tavaszra is. Ilyenkor már nem annyira guszták, de meghámozva, felkockázva, élesztős leveles tésztába sütve ezek a szottyos darabok a legtökéletesebbek. A reggeli, tízórai, esetleg a délutáni kávé vagy ebédidőben egy tartalmasabb leves mellett nálunk mindig nagy sikert aratnak. 

   

Jó étvágyat kívánok hozzá!




Hozzávalók:




12 nagyobb méretű háromszöghöz




  • 8 közepes méretű alma, meghámozva
  • 3-4 ek. barna nádcukor
  • 3-4 ek. méz
  • ízlés szerint őrölt fahéj
  • ízlés szerint őrölt gyömbér
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 1 marék mazsola (opcionális)
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai vagy 1 ek. vanília-kivonat
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor
  • 1,5 dl almalé, édes fehérbor vagy víz*



* ha rám hallgattok, fehérborral készítitek!




Almás, pudingos háromszögek 2.




továbbá:



  • 2 csomag előre kinyújtott, élesztős, leveles tészta (800 g)
  • 1 tojás, felverve




Almás, pudingos háromszögek 3.




Elkészítése:




Az almákat meghámoztam, felkockáztam, lábosba tettem a mazsolával együtt. A fűszerekkel és a reszelt citromhéjjal ízesítettem. Közepes lángon puhára főztem, de nem pépesre. A fehérbort kikevertem a pudingporral, és folyamatosan kevergetve besűrítettem vele az almás keveréket. Hagytam teljesen kihűlni.

A deszkámat alaposan beliszteztem, a tésztát óvatosan kicsomagoltam, ráterítettem. Éles késsel hat négyzetre osztottam. Minden négyzet közepébe két evőkanál tölteléket tettem. A tésztaszéleket megkentem tojással, háromszög alakúra hajtottam. A széleket villával alaposan lenyomkodtam, hogy ne folyjon ki a töltelék. A háromszögek tetejét alaposan megkentem tojással. Villával megböködtem mindegyiket, hogy a tészta ne púposodjon annyira fel. Sütőpapíros sütőlemezen, 180°C-ra előmelegített sütőben sültek aranyszínűre. Tálalás előtt megszórtam őket fátyolnyi vaníliás porcukorral.




Langyosan a legfinomabbak!





2013. április 4., csütörtök

Off...





A 14 éves Boniface mindig lelkesen segített nekem fényképezni...

... és rendületlenül várta a lepottyanó falatokat. :-D


[1999.március 6. - 2013. április 4.]



2013. április 1., hétfő

Tiramisu mogyorólikőrrel...

Tiramisu mogyorólikőrrel...




... idén nem csináltunk nagy sütés-főzést az ünnepekre, inkább pihentünk, már nagyon ránk fért. Azért süti fronton készült egy adag mézes, levendulás "linzer", néró rózsavizes sárgabaracklekvárral, narancsos galette (ezek ajándékba), illetve (nekünk) túrós rolád, zserbó és ez a tiramisu. Nigella TV műsorából lestem el egyik éjjel: amikor megláttam, hűűű, mondom ez nálunk tuti befutó lesz. ... és lám-lám az is lett! 

... szerintünk EZ a világ egyik legfinomabb tiramisuja. Ugyanez amarettoval és amarettivel készítve, nah, aaaaz a másik! Elkészíteni pedig irtó egyszerű, ráadásul csak két edényt kell hozzá bepiszkolni (a mosogatni utálóknak, mint nekem, azért az se mellékes.)!




Hozzávalók:



  • tiramisu piskóta
  • 350 ml espresso kávé
  • 250 ml mogyorólikőr
  • 2 tojás sárgája 
  • 75 g vaníliás porcukor
  • 500 g mascarpone sajt


továbbá:


  • cukrozatlan kakaópor







Elkészítése:



A kávét összekeverem 175 ml mogyorólikőrrel, ebbe mártogatom a tiramisu piskótákat. A tojások sárgáját (frissek legyenek) kihabosítom a cukorral, majd a mascarponéval és 75 ml mogyorólikőrrel. Előveszek egy  kisebb méretű négyszögletes tálat, ebbe rétegzem a következő alapanyagokat: kávéba mártott piskóta, rá a krém fele, egy réteg kakaópor, kávéba mártott piskóta, krém, kakaópor. Egy éjszakára a hűtőbe teszem, vigyázva, hogy el ne párologjon. Tálalás előtt 5-10 perccel kiveszem a hűtőből, tálaló pohárkákba merem, meghintem kakaóporral (pirított, durvára vágott mogyorót is lehet), végül pedig jól megesszük... Nem egy ördöngösség, ugye mondtam???

Citromos csirke mazsolás, olajbogyós kuszkusszal...

Citromos csirke mazsolás, olajbogyós kuszkusszal 1.



... zsírszegény, alacsony kalóriatartalmú, sok vasat, folsavat tartalmaz, és kereken 28 perc alatt elkészíthető! Lemértem, tényleg! Ez azért is fontos, mert ha a munkából hulla fáradtan hazatérve a család azt kérdezi "... naaaa, mi lesz a vacsora?" Ne pánikoljunk, hogy ÚÚÚÚristeeeen most aztán mi lesz, szendvics?! Már megiiiint, neeee! Ilyenkor jó, ha van néhány ehhez hasonló gyors recept a tarsolyunkban. Hús biztos van a fagyasztóban, ezt reggel ki lehet venni, hogy mire haza érünk, felolvadjon. Citrom van, petrezselyem (lehet menta) is, csicseriborsó, olajbogyó, fokhagyma és kuszkusz is ipari mennyiségben van felhalmozva. Úgyhogy a húst kell gyorsan bepácolni, 15 percet várni, sütni, addig a kuszkuszt összedobni, teríteni és már lehet is enni... Villámkaja, amihez még főzni sem kell tudni!Azt pedig már le se írom, hogy mennyire finom...inkább "beszéljenek" magukért a képek...




Hozzávalók:


4 személyre



  • 2 citrom leve
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk. chilipehely
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma



a kuszkuszhoz:


  • 200 g kuszkusz
  • 85 g mazsola
  • 250 ml csirkehúsleves (vagy víz)
  • 85 g magozott zöld olajbogyó
  • 400 g konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve
  • 2 ek. felaprított petrezselyem




Citromos csirke mazsolás, olajbogyós kuszkusszal 2.




Elkészítése:



A csirkemelleket a vastagabbik felüknél bevágom, szétnyitom. A páchoz a citromlevet, az olajat, a zúzott fokhagymát és a chilit összekeverem, jó alaposan a húsba masszírozom, 15 percre félreteszem. A kuszkuszt és a mazsolát tálba teszem, a forró alaplével felöntöm, légmentesen lefedem. 5 percre félre teszem. Ha kész, villával felkeverem, beleforgatom a csicseriborsót, az olajbogyót és a petrezselymet. Sózom, borsozom, tálalásig melegen tartom. A csirkemelleket kiveszem a pácléből, sózom, borsozom és kevés olívaolajon mindkét oldalukat (kb 4-4 perc) pirosra sütöm. A hússzeleteket tányérra rendezem, kuszkusszal és zöldsalátával tálalom.


Forrás: Good Food 2013. március