Egyéb érdekességek...rólam

2012. október 30., kedd

Cavatelli zöldborsóval, paradicsomos-kéksajt mártással...





... semmi bajom a bolti tésztákkal, gyakran használok én is, de ha van néhány szabad órám, akkor inkább házit készítek. Igaz kell hozzá egy kis gyakorlás, de tényleg nem nagy munka, és megéri, mert összehasonlíthatatlanul finomabb, mint az ipari száraztészta. Készítettem már tojásosat fehér lisztből, durumtésztát, fele-fele arányban fehér és teljes kiőrlésű lisztből, de 100%-ban teljes kiőrlésűt még soha. Úgyhogy éppen itt volt már az ideje. Az alapreceptet tisztatésztától kölcsönöztem, nagyon bevált, ezért úgy döntöttem, hogy a jövőben  is maradok ennél. Készítettem a nyers tésztából cavatellit, - a klassz tésztakészítő gépeimmel - pedig lasagne lapokat, tagliatellét és fusilit. A cavatellihez pedig összedobtam gyorsan egy zöldborsós, paradicsomos-kéksajt mártást. Mondanom sem kell, nagyszerű lett! 



Hozzávalók:



a mártáshoz:



  • 3 ek. olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 200 g fagyasztott zöldborsó
  • 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
  • 30 g kéksajt
  • 200 ml főzőtejszín
  • löttyintésnyi a tészta főzővizéből
  • só, frissen őrölt bors




a házi cavatellihez:



  • 400 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 200 ml kéz meleg víz
  • csipet só


...vagy 500 g száraztészta



Elkészítése:



A lisztet öntsd a gyúródeszkára, készíts a közepébe mélyedést. Sózd, a vizet fokozatosan hozzáadva alaposan gyúrd össze. Oszd a tésztát négy felé, csomagold folpackba, és tedd 15 percre a hűtőbe. Formázd meg a tésztát az alábbi linken található módon. Sós vízben főzd a tésztát roppanósra. A mártáshoz kevés olajon pirítsd meg a finomra vágott fokhagymát. Add hozzá a paradicsomot és a zöldborsót. Ízesítsd sóval és borssal.  Ha a paradicsom besűrűsödött, a borsó pedig megfőtt, morzsold bele a kéksajtot, majd keverd a mártást simára. Öntsd hozzá a tejszínt, folyamatos keverés mellett, hagyd besűrűsödni. Keverd a mártásba a kifőtt tésztát, ha szükséges hígítsd egy kevés tésztafőző lével. Szedd a tésztát tányérokra, morzsold rá a maradék sajtot, és azonnal tálald.



Forrás: tisztatészta


2012. október 28., vasárnap

Crostini di fagioli...

Babos, zsályás falatok...



 ...avagy babos, zsályás falatok.




Hozzávalók:


  • 240 g fehérbab (konzerv)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • néhány zsályalevél
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • frissen sült baguette, felkarikázva



Elkészítése:


Az olívaolajon pirítsd meg a fokhagymaszeleteket és a széttépkedett zsályaleveleket. Vigyázz, mert hirtelen megég! Dobd rá a babot, öntsd rá a bort, sózd, borsozd, majd nagy lángon forrald össze. A bab egy részét - villával, vagy krumplinyomóval - törd darabosra. A pürét kend a felkarikázott (meg is piríthatod előtte) bagettre. Tálaláskor locsolj rá egy kevés olívaolajat. Kortyolgass mellé egy pohár száraz fehérbort!



Jó étvágyat!


Ihlet: Zizi kalandjai


2012. október 26., péntek

Almadzsem birsalmával, mézzel, gyömbérrel, tokaji aszúval...







... lehet, hogy ez már kórós (??!!), de eléggé úgy néz ki, 
hogy nem tudok lekvár,- és dzsemfőzés nélkül meglenni. :-)



Hozzávalók:


  • 200 g birsalma, felkockázva
  • 800 g alma
  • 1,5 dl 3 puttonyos tokaji aszú
  • 40 g frissen reszelt gyömbér
  • 3 ek. akácméz
  • 100 g nyírfacukor / nádcukor
  • 3/4 csomag 3:1 dzsemfix



Elkészítése: 


Az almát, a birsalmát hámozd meg és vágd kisebb kockákra. A gyömbért a héjának eltávolítása után reszeld le. Közepes méretű fazékba tedd - a cukor és a dzsemfix kivételével - a hozzávalókat. Botmixerrel turmixold le, folyamatos kevergetés mellett forrald fel, és főzd a gyümölcsöt puhára. Tedd bele a cukrot, és ugyancsak folyamatos kevergetés mellett (vigyázz, mert köpköd!), főzd addig, míg a cukor teljesen fel nem olvad, és a dzsem egy kicsit be nem sűrűsödik. Szórd bele a dzsemfixet, majd nagy lángon, ugyancsak kevergetve, zubogva főzd néhány percig. Töltsd a dzsemet kisebb méretű sterilizált üvegekbe, végül mehetnek a száraz dunsztba.



A legtutibb almadzsem a világon! :-D



2012. október 22., hétfő

Fahéjas, gyömbéres, kakaós keksz...

Fahéjas, gyömbéres, kakaós keksz...




... hozzá gyömbérteát kortyolgatva a legfinomabb :-)





Hozzávalók:



  • 150 g puha vaj
  • 50 g por nyírfacukor
  • 100 g méz
  • 1 nagyobb tojás
  • 100 g tejföl
  • 235 g  tk. tönkölybúza liszt
  • 15 g cukrozatlan kakaópor, átszitálva
  • egy nagy csipet só
  • 2 tk. sütőpor
  • egy nagy csipet szódabikarbóna
  • 3  púpos tk. őrölt fahéj
  • 2  púpos tk. őrölt gyömbér




Elkészítése:


A vajat kavard habosra a cukorral és a mézzel. A lisztet vegyítsd össze a kakaóporral, a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval és a fűszerekkel. A vajas keverékbe jó alaposan dolgozd bele a tejfölt és a tojást, majd a száraz alapanyagokat. A masszát tedd fél órára a hűtőbe. A tésztából formálj diónyinál nagyobb golyókat, tedd sütőpapírral kibélelt lemezre, egymástól legalább 4-5 cm távolságra. Az ujjaiddal lapítsd el a golyóbisokat, végül 170°C-ra előmelegített sütőben, nagyjából 10-15 perc alatt süsd őket meg. Hagyd őket langyosra hűlni. Légmentesen záródó dobozban néhány napig elvannak...már, ha marad belőlük. Az adagot érdemes duplázni! :-D



Ihlet. Farkas Vilmos: Gyömbéres, kakaós keksz





Írott - kő

 2012. október



1.






2.




3.




4.




5.




6.




7.



2012. október 14., vasárnap

Almás, mákos szelet...

Almás, mákos szelet 1.






"Az időd véges, úgyhogy ne vesztegesd el arra, hogy valaki más életét éled! Ne engedd, 
hogy mások véleménye túlharsogja a saját belső hangodat! 
De ami a legfontosabb, legyen elég bátorságod a szívedre 
és a megérzéseidre hallgatni! 
Ők valahogy már most is tudják, mivé akarsz válni valójában." 

(Steve Jobs)



... újabb keverem-kavarom, gyors sütit hoztam nektek, ezúttal almával és mákkal. Mostanában - ezernyi elintéznivalóm miatt - a kekszek és a gyors sütik sütésén kívül nincs időm másra. Az összeállításához sem kell atomfizikusi vagy agysebészi diploma, és mosogatnivaló sem marad túl sok utána...halllelujaaa!!! Egyszóval, ha gyorsan kell valami édesség a családnak, akkor (is) tökéletes. :-D 


A recept alaprecept, bátran lehet a lisztek arányával és az ízesítéssel kísérletezni.

 


2012. ősz



Hozzávalók: 


  • 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 100 g zabpehely liszt
  • 150 g darált mák
  • 100 g akácméz
  • 50 g nyírfacukor
  • 1 nagy citrom reszelt héja és 1/2 leve
  • 100 g mazsola vagy más aszalvány (elhagyható)
  • 6 egész tojás
  • 300 g reszelt alma 
  • 4 tk. őrölt fahéj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • nagy csipet só
  • 1, 5 dl olívaolaj




Almás, mákos szelet 2.



Elkészítése:



A száraz alapanyagokat egy nagyobb tálban összekeverem, félre teszem. A mézet, a nyírfacukrot habosra keverem a tojásokkal, folyamatosan hozzácsorgatom az olajat is. Belereszelem a citrom héját, belefacsarom a levét. Hozzáadom a száraz hozzávalókat, végül a reszelt almát, esetleg a mazsolát. A masszát sütőpapírral kibélelt, közepes méretű tepsibe öntöm. A sütőt 180°C-ra előmelegítem. A süteményt tűpróbáig sütöm. Miután langyosra hűlt, szeletelem. Nyírfaporcukorral díszítem.




2012. október 12., péntek

Sárgarépás, diós, rozsos teljes kiőrlésű tönkölybúza kenyér...

Sárgarépás, diós, rozsos teljes kiőrlésű tönkölybúza kenyér...



... tudom, megint répa van a hozzávalók között, 
de ez a kenyér annyira jól sikerült, 
hogy muszáj volt a hozzávalókat feljegyeznem. 
Aki nem szereti a répát, most ne figyeljen ide, 
aki viszont - hozzám hasonlóan - rajong érte, készítse el bátran...


... mi nagyon szerettük...

 


Hozzávalók:


  • kb. 2 dl víz
  • 1 ek. almaecet
  • 1 tk. méz
  • 0,75 dl olívaolaj
  • 100 g rozsliszt
  • 50 g fehér tönkölybúza liszt
  • 350 g tk. tönkölybúza liszt
  • 150 g durvára vágott dió
  • 3 dkg friss élesztő
  • 150 g reszelt sárgarépa


Elkészítése: 


A kenyérsütőgép üstjébe először a nedves, majd a száraz alapanyagokat teszem. 1,5 órás dagasztás-kelesztés programra kapcsolok. Ha a tészta állaga megkívánja vizet vagy lisztet lehet még hozzá adni. A masszát átdolgozom, formázom, sütőpapírral kibélelt jénai tálba teszem. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem. A tetejét meghintem liszttel, a tálat sütőzacskóba rakom, a száját bekötöm, és már mehet is a 200˘C-ra előmelegített, gőzös sütőbe. Nagyjából 20-25 perc kell neki. A formában hagyom kihűlni. 


2012. október 7., vasárnap

Szederlekváros, kakaós mini csiguszok...

Szederlekváros, kakaós mini csiguszok 1.


"A futó nem kell, hogy négy percen belül fussa a mérföldet vagy négy órán belül a maratont. Annyi kell csak, hogy fusson, fusson és néha szenvedjen. Akkor aztán egy napon felébred és felfedezi, hogy valahol az úton meglátta már a rendet, a törvényt, a szeretetet és az igazságot, amelyek az embert SZABADDÁ teszik!" 
 
(George Sheehan)



... mert már napok óta gyötör a kakaós csiga ehetnék.





Hozzávalók:



  • kb. 2-2,5 dl tej
  • 3 ek. akácméz
  • 100 g zabpehely liszt
  • 50 g  fehér tönkölybúza liszt
  • 350 g tk. tönkölybúza liszt
  • 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk. só
  • 8 dkg olvasztott vaj



a töltelékhez:



  • egy kis üveg szederlekvár, szederdarabokkal
  • cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg olvasztott vaj



a locsoláshoz:



  • (nyírfacukorral és) vaníliakivonattal ízesített tej


Szederlekváros, kakaós mini csiguszok 2.

Elkészítése:



Az olvasztott vaj kivételével minden hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe pakolok. Dagasztás-kelesztés programra kapcsolok. A dagasztás 10 percében folyamatosan beledolgoztatom a tésztába a géppel az olvasztott vajat. A gépben egy óra alatt a duplájára kelesztem. Átdolgoztatom.

Lisztezett deszkán 3-4 mm vékony téglalappá nyújtom. Bőségesen megkenem olvasztott vajjal, lekvárral és megszórom kakaóporral. Két hosszabbik oldaláról felcsavarom, mint a bejglit, középen félbe, majd mindegyik tekercsből 1,5 cm széles szeleteket vágok. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatom őket. Langyos helyen, letakarva kelesztem őket a duplájukra. A sütőt 180°C-ra előmelegítem. A csiguszokat 20-25 perc alatt megsütöm. Még forrón meglocsolom őket tejjel, hogy finom szaftosak legyenek.




...rondák, de nagyon finomak!





2012. október 6., szombat

Diós, mazsolás répatorta...


Diós, mazsolás répatorta 1.




... nem csak a nyusziknak.



...tulajdonképpen ez egy sima kevert tészta, rengeteg sárgarépával, dióval és mazsolával. Már a sütés napján is nagyon szaftos és puha, de ha marad másnapra vagy harmadnapra, akkor sokkal finomabb. A sárgarépa íze pedig egyáltalán nem érződik. Szóval akik már a cím olvasásakor szájukat húzogatva pfujoltak, tegyenek egy próbát, készítsék el, kóstolják meg, mert tényleg nagyon finom. Tutira nem fognak benne csalódni! Nálunk top listás ez a torta...



Hozzávalók:



  • 250 g tk. tönkölybúza liszt
  • 50 g zabpehely liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 1 tk. só
  • 4 tk. őrölt fahéj
  • 3 tk. őrölt gyömbér
  • 150 g mazsola
  • 350 g reszelt sárgarépa
  • 2 citrom reszelt héja
  • 100 g nyírfacukor
  • 100 g méz (vagy nírfacukor)
  • 6 egész tojás
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 1 dl 10%-os tejföl



 a krémhez:



  • 250 g mascarpone
  • 2 ek. tejföl
  • ízlés szerint nyírfacukor
  • ízlés szerint citromlé
  • egy citrom reszelt héja



továbbá:



  • 100 g durvára vágott, pirított dió




Diós, mazsolás répatorta 2.



Elkészítése:



A tojásokat habosra keverem a nyírfacukorral és a mézzel. Fokozatosan csorgatom hozzá az olajat. Beledolgozom a tejfölt, majd az előzőleg elvegyített száraz alapanyagokat, a mazsolát, végül a reszelt sárgarépát. Sütőpapírral kibélelek egy közepes méretű tepsit (30 x 40 cm), vagy két kb. 18-20 cm-es tortaformát, beleöntöm a tésztát, elsimítom. A sütőt 180°C-ra előmelegítem, és a tortát tűpróbáig sütöm. Ha nagyon pirulna a széle, közben letakarom alufóliával. A krémhez a mascarponét, a tejfölt, a citrom levét és a héját alaposan kikeverem a cukorral. Miután a sütemény kihűlt, kockákra vágom. Minden szelet tetejére egy kevés krémet kenek, erre szórok egy kevés pirított diót. 




2012. október 5., péntek

Tönkölybúza kenyér zabliszttel...






... sűrű, de mégis pihe-puha belsejű kenyérke. 
Harmadnap is csodás az állaga. Az aktuális kedvencünk.





Hozzávalók:



  • 1 ek. almaecet
  • 3 dl víz
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 tk. méz
  • 150 g fehér tönkölybúza liszt
  • 250 g tk. tönkölybúza liszt
  • 100  zabpehely liszt
  • 1 csapott ek. só
  • 2,5 dkg friss élesztő



továbbá:



  • ízlés szerint olajos magvak, fűszerek (opcionális)



Elkészítése:



A kenyérsütőgép üstjébe először a nedves, majd a száraz alapanyagokat teszem. 1,5 órás dagasztás-kelesztés programra kapcsolok. Ha a tészta állaga megkívánja vizet vagy lisztet lehet még hozzá adni. A masszát átdolgozom, formázom, sütőpapírral kibélelt jénai tálba teszem. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem. A tetejét meghintem liszttel, a tálat sütőzacskóba rakom, a száját bekötöm, és már mehet is a 200˘C-ra előmelegített, gőzös sütőbe. Nagyjából 20-25 perc kell neki. A formában hagyom kihűlni. 


Érdemes belőle dupla adagot sütni, mert annyira klassz kenyérke, hogy hipp-hopp elpárolog.




Szilvalekváros, fahéjas palacsinta...

Szilvalekváros, fahéjas palacsinta...




...annyira szeretjük ezt a palacsintát, 
hogy még este 10-kor is képes vagyok a tésztát kikeverni és megsütni. 
Szilvalekvárral megkenve, őrölt fahéjjal, esetleg pirított, darált dióval megszórva...
képtelenek vagyunk neki ellenállni! :-DD




Hozzávalók:




  • 55 g fehér tönkölybúza liszt
  • 55 g tk. tönkölybúza liszt
  • 60 g zabliszt
  • 1/4 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 3 nagyobb méretű tojás
  • 3,5 dl tej


a töltelékhez:


  • házi szilvalekvár(cukor nélkül elkészítve)
  • őrölt fahéj
  • pirított, darált dió (opcionális)




A 14 éves Boniface mindig lelkesen segít a gazdinak fényképezni...



Elkészítése:


A hozzávalókat alaposan összekeverjük. A tésztából merőkanálnyi adagokat veszünk, és kiolajozott serpenyőben - a szokásos módon - közepesen vastag palacsintákat sütünk. A palacsintákat megkenjük szilvalekvárral, megszórjuk őrölt fahéjjal. Felcsavarjuk, és még melegen, gyorsan megesszük...



Egészséges és finom! :-)