Egyéb érdekességek...rólam

2012. december 23., vasárnap

Zserbó...




... a zserbó sütés minden évben a nagymamám reszortja. Idén másként alakultak a dolgok, úgyhogy én is átestem a "zserbó tűzkeresztségen". Tudom, hogy lehetne szebb is, de első nekifutásra - szerintem/ünk - nem is lett rossz (majd az évek során jól begyakorlom :-DDD ). A zserbót vékony tésztával szeretjük, kevés töltelékkel, ne legyen túl gejl, és lényeges szempont ezek mellett, hogy szigorúan egy szelet, egy falat. 


Nálunk ez a recept vált be...



Hozzávalók:


 a tésztához:


  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj 
  • 4 ek. házi vaníliás porcukor
  • nagy csipet só
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 0,5 dl langyos tej 
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojássárgája



 a töltelékhez:


  • 30 dkg darált dió
  • 1 üveg sárgabarack lekvár 
  • (25 dkg porcukor annak, aki édesen szereti)


a mázhoz:


  • 12 dkg étcsokoládé
  • 0,5 dl olaj



Elkészítése:




A langyos tejben feloldom az élesztőt, a tészta többi hozzávalójához dolgozom. 3 bucit készítek, 10-15 percre félre teszem. Aki édesen szereti a zserbót, keverje össze a darált diót 25 dkg porcukorral. Mi nem szeretjük édesen, úgyhogy a tésztabucikat egyenként vékonyra nyújtom (az enyémnél lehet vastagabbra is hagyni, úgy szebb lesz). Az elsőt sütőpapíros lemezre helyezem, bőven megkenem sárgabarack lekvárral, megszórom dióval. Erre teszem a második lapot. Újra lekvár, dió, végül a harmadik lap következik. Megböködöm villával. 180°C-os sütőben sütöm kb. 25 percig. Teljesen kihűtöm! A csokit és az olajat gőz felett felolvasztom, ezzel vonom be a sütemény tetejét. Miután a máz megszilárdult, (meleg vizes késsel) felszeletelem. Hűvös helyen tárolom.




Ihlet: Príma Konyha Magazin egyik korábbi száma


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése