Egyéb érdekességek...rólam

2012. december 25., kedd

Roston sült fogasfilé fokhagymás, kapros, tejszínes mártással...

Roston sült fogasfilé fokhagymás, kapros, tejszínes mártással 1.



A rántott és a fokhagymás, kapros, tejszínes mártással tálalt roston sült fogasfilének nálunk nagy hagyománya van Karácsonykor. Természetesen idén ez is került az ünnepi asztalra. Nem nagy művészet elkészíteni: a rizsfőzéssel együtt (feltéve, ha előgőzöltet vásárolunk; ajánlom amúgy, mert a nem előgőzölt barna rizs egy örökkévalóság alatt fő meg; tapasztalatból mondom) cirka 40-45 perc alatt (és akkor tényleg lassúak voltunk) készen is van. Ha valaki a fogast nem szereti, vagy éppen nem jut hozzá, vagy csak egy hétköznapi vacsorára szánja, ezt a mártást más fehér húsú tengeri halakkal is kombinálhatja.




Hozzávalók:


2 személyre


  • 4 közepes szelet fogasfilé
  • 2 dl főzőtejszín
  • nagy szemű tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors
  • nagy csokor kapor, felaprítva
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • ízlés szerint frissen facsart citromlé
  • kevés vaj a sütéshez



a tálaláshoz, díszítéshez:



  • zöldsaláta vegyesen pl. madársaláta
  • párolt barna rizs



Roston sült fogasfilé fokhagymás, kapros, tejszínes mártással 2.


Elkészítése: 


Egy közepes méretű serpenyőben megolvasztok egy kevés vajat. Vigyázok közben, hogy meg ne égjen a vaj. A fogasszeletek mindkét oldalát sózom, borsozom, a felforrósított vajban pirosra sütöm, félre teszem, tálalásig - alufóliával letakarva - melegen tartom. Alacsonyabbra veszem a lángot. A zúzott fokhagymát a maradék vajra dobom, vigyázva, hogy ez se égjen meg. Hozzáadom az aprított kaprot. Fél percig, folyamatosan kevergetve pirítom, beleöntöm a tejszínt, sózom, borsozom, és az egészet pár perc alatt besűrítem. Ne forrjon fel a tejszín! Tányérakra egy kevés rizst és salátát halmozok. Ráfektetek személyenként 2-2 halszeletet. Közvetlenül tálalás előtt meglocsolom a langyos mártással. Citromkarikával díszítem.


1 megjegyzés:

  1. Nagyon kedvemre lenne! Kár, hogy nem láttam előbb, a tegnapi harcsaszeletekből ezt készítettem volna... Nagyon guszta tálalás!

    VálaszTörlés