Egyéb érdekességek...rólam

2011. június 29., szerda

Töltött paprika gerslivel



Úgy voltam a töltött paprikával, mint korábban a tökfőzelékkel. Le nem bírtam volna nyelni, még ha fizetnek érte, akkor sem. Aztán, ahogy az ember lánya öregszik (:-D), úgy változik az ízlése tökfőzelék és töltött paprika téren is. Egyszóval: megszerettem. És mivel nagyon odafigyelek (és oda is kell figyelnem, sajnos) arra, hogy mit eszem, így ezúttal is rizs helyett gerslivel (árpagyöngy) készítettem. Aki esetleg nem szeretné, kölessel is készítheti, azzal is nagyon finom.


A recept nem az én találmányom, és gondolom ennél az ételnél is igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás...


Szóval nálunk így szokás... :-)))


Hozzávalók:


  • 500 g darált hús
  • 100 g gersli
  • 6-8 db TV paprika
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • 1 kisebb új fokhagyma
  • 2 kisebb tojás
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 csapott ek. pirospaprika
  • 1 kisebb zellergyökér
  • 2 kisebb zellerszár
  • 1,5 - 2 liter házi paradicsomlé
  • ízlés szerint méz (ha valaki túl savanyúnak találná a mártást)





Elkészítése:


A paprikákat megmostam, kicsumáztam. A darált húst összekevertem az apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával, a tojással, sóztam, borsoztam, pirospaprikával ízesítettem, majd belekevertem a megmosott gerslit. (Én nem szoktam a gerslit előfőzni, mindig puha lesz így is. De aki akarja előfőzheti vízben, alaplében, vagy egy éjszakára beáztathatja. Ártani nem fog neki.) A paprikákat megtöltöttem a töltelékkel (ne legyen benne túl sok, nehogy szétrepedjen a paprika). A maradékból pedig gombócokat formáztam. Egy nagyobb lábasba rakosgattam a paprikákat, a gombócokat, ezután ráöntöttem a paradicsomlevet, beledobtam a zeller gyökeret és a szárát, sóztam, picit borsoztam. Lassú tűzön fedő alatt puhára pároltam. Graham-lisztből rántást készítettem, hogy ne legyen csomós a mártás, a levével hígítottam. Ezzel sűrítettem be az ételt. Mézzel lehet egy kicsit édesíteni, de nem fontos.


2011. június 28., kedd

Túrós kölespalacsinta rumos "meggymártással"



Mondtam már, hogy mennyire szeretem a palacsintát??? Lehet édes, vagy sós, mindig jöhet. A mai recept kigondolója Bodza a Bodzablog írója, de én is meg szerettem volna nektek mutatni, mert tényleg nagyon finom. Töltsétek akár édes, akár sós töltelékkel nem fogtok csalódni. Most éppen túrósra vágytam, ehhez adta magát nagyapóm isteni, friss meggye, a rumot pedig naná, hogy nem hagyhattam ki belőle. Hehe :-DD Hedonisták - az élvezet fokozása végett - vanília fagyit, tejszínhabot is bátran kínáljanak mellé. :-DD


Hozzávalók:


16 db palacsintához

  • 3 tojás
  • 250 g kölesliszt
  • 100 g Graham - liszt
  • 500 ml tej
  • 200 ml szénsavas ásványvíz
  • 1 kk. só
  • 1 kk. olaj


a töltelékhez:

  • 500 g túró
  • ízlés szerint mazsola
  • ízlés szerint méz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek. sűrű joghurt
"a meggymártáshoz":

  • 400 g friss, magozott meggy
  • 1 tk. kukorica keményítő
  • 0,5 dl rum (vagy rumaroma, ha gyerkőcöknek is készül)
  • 1 kk. fahéj
  • ízlés szerint méz (tessék kóstolni!)






Elkészítése:

A palacsinta összetevőit csomómentesre habarjuk, annyi szénsavas ásványvizet adunk hozzá, hogy tejszínsűrűségű legyen.  A palacsintákat a hagyományos módon kisütjük, megtöltjük a túrós töltelékkel, feltekerjük, és meggymártással tálaljuk. 
 
A túrót villával összetörjük, kikeverjük a joghurttal, a mézzel, a citromhéjjal. Ízlés szerint adhatunk hozzá mazsolát is. Ezt a tölteléket töltjük a palik belsejébe.

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, a rummal, a mézzel, a fűszerekkel és a keményítővel jól elkeverjük, alacsony lángon addig főzzük, míg a meggy szemek megpuhulnak, levet eresztenek, és a mártás kicsit besűrűsödik. Megöntözzük vele a palacsintákat.


 
 

2011. június 27., hétfő

Nyaralós tojáslepény cukkinivel




Kánikulai ebédre, vacsorára ideális lehet ez a tojáslepény, no meg a töménytelen mennyiségű kerti cukkinik felhasználására is, de ez  most mellékes. Egyszerű, gyors, semmi ördöngösség, az íze pedig tényleg fantasztikus. Ezt is jó sok tejföllel (vagy ha éppen van sűrű joghurttal) szeretem, de kiváló mellé a paradicsom saláta is! :-DD

Kenyérmorzsa helyett zabkorpával (hogy még egészségesebb legyen), rozmaring helyett pedig friss tárkonnyal készítettem (mert nemrég kaptam ajándékba egy jó nagy csokorral :-DD ). Nem ragozom tovább...ISTENI! :-D


Hozzávalók:

  • 1/2 kg cukkini (kicsi, zsenge példányok)
  • 1 ek. só
  • 5 dkg zabkorpa (eredetileg szikkadt kenyérbél)
  • 5 dkg parmezán vagy parmezán jellegű sajt
  • ízlés szerint friss tárkony (eredetileg 1 friss, hosszú rozmaringág)
  • 3 tojás
  • 2 1/2 dl tejszín
  • 1 késhegynyi frissen őrölt bors
  • 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
  • egy kevés vaj a formához

Elkészítése:


Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 5 cm magas peremű, fodros szélű ún. gyümölcstorta formát (én egy 20x20-as kerámia sütőtepsiben készítettem). A cukkiniről levágjuk a végeket, mert azok keserűek lehetnek, majd az így kapott zöldséghurkákat megreszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán. A reszeléket összekeverjük a sóval, és 20 percre félretesszük. Ezalatt a szikkadt kenyérbelet morzsára őröljük (a zabkorpával értelem szerűen nem csinálunk semmit), a parmezánt megreszeljük, a rozmaring (tárkony) leveleit apróra vágjuk. A besózott cukkinit aztán szűrőben folyó víz alatt alaposan átöblítjük, kézzel kinyomogatjuk belőle a nedvességet, és papírtörlőn szétterítjük, hogy minél szárazabb legyen. A tojásokat kézi habverővel összehabarjuk a tejszínnek, a borssal és a szerecsendióval, majd fakanállal hozzákeverjük a zabkorpát (morzsás kenyérbelet), a parmezánt, a tárkonyt (rozmaringot) és a száraz cukkinireszeléket. Az egészet egyenletes rétegben átkanalazzuk a formába, elsimítjuk, és 20-25 perc alatt megsütjük a sütőben. Paradicsomsalátával (és friss kenyérrel ) tálaljuk.


Forrás: Stahl Judit: Gyors házias ételek

2011. június 26., vasárnap

Cheesecake brownie



Még mindig tart a házi krémsajt mániám, ezúttal brownie-ba csempésztem. A bevált mézes-diós brownie receptemet spékeltem meg egy kis házi krémsajttal. A csíkok azért látszanak benne, bár lehet, hogy túl nagy hévvel kevertem össze, no majd legközelebb vigyázok. Nem valami fotogén darab, de az íze mennyei, kárpótol a látványért! ... és mérföldekkel veri a mézes-diós változatát! :-))


Hozzávalók:


a browniehoz:

  • 150 g finomliszt
  • 1,25 dl méz
  • 1/2 tk sütőpor
  • 180 g étcsokoládé 70%-os
  • 125 g vaj
  • 100 g cukor (most barna cukor)
  • 2 tojás
  • 1 ek. vanília-kivonat

a sajtos részhez:

  • 250 g házi krémsajt
  • ízlés szerint méz (nálam 1 dl)
  • 1 tk. vanília-kivonat
  • 1 tk. étkezési keményítő
  • 1 tojás sárgája

Elkészítése:


1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

2. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 33x23 cm-es tepsit.

3. A lisztet, a sót és a sütőport összeszitáljuk. A csokit és a vajat vízgőz felett felolvasztjuk, félretesszük, hogy egy kicsit hűljön.

4. A cukrot, a mézet és a tojásokat habosra keverjük, majd hozzácsorgatjuk a langyosra hűlt vajas-csokis keveréket.

5. Beledolgozzuk a lisztes keveréket, ezután a sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. A sajtos rész összetevőit kikeverjük, és egy kanál segítségével a barna részre pöttyözzük. Villával a barna masszába vegyítjük, és már mehet is a sütőbe 25-30 percre.

6. Tűpróbával ellenőrizzük, akkor jó, ha már a teteje egy kicsit "megszárad" és a felülete megtapintva szilárdnak tűnik. Nem szabad kiszárítani! :-DD

7. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk kockákra. Meleg tejjel, kávéval mennyei! A hedonisták tejszínhabot, vaníliafagyit is kínálhatnak mellé! :-DD



Forrás: Csokoládés finomságok aranykönyve: Mézes diós brownie  - változtatásokkal

2011. június 25., szombat

Töltött cukkini


Régóta szerettem volna már kipróbálni a töltött cukkinit, de valahogy eddig nem került rá sor. Ezúttal azonban kihasználtam az alkalmat, felhasználtam a sok kerti cukkinit, és készítettem egy egyszerűbb változatot. Használtam hozzá friss kerti zöld fűszereket, és azért, hogy még egészségesebb legyen zabkorpát. 

Mivel én nem szeretem (és egyáltalán nem is eszem) a rizst, ezért én sok tejföllel fogyasztottam. Aki igényli a köretet pároljon hozzá nyugodtan, de enélkül is nagyon laktató  (akár fő, akár elő) étel. :-D
 

Hozzávalók:


a töltelékhez:

  • 500 g darált hús 
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 db új fokhagyma
  • 3 db újhagyma (a zöld szára is!)
  • 2 tojás
  • frissen őrölt fekete bors
  • 100 g reszelt edami sajt (opcionális, aki fogyaszt)
  • 1 ek. útifűmaghéj (vagy 3 ek. zabkorpa)

a cukkinis részhez:

  • 4-5 nagyobb cukkini

Elkészítése:


Egy nagyobb méretű sütőtepsit kikenünk olajjal. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A darált húshoz keverünk 2 tojást, a finomra vágott fokhagymát, újhagymát, a zabkorpát, a finomra vágott petrezselymet és a reszlet sajtot. Ízesítjük sóval és őrölt fekete borssal.

A cukkiniket megmossuk, kb. 2,5-3 cm-es darabokra vágjuk. Én nem pucoltam meg, mert nagyon zsenge még a héja. Kivájtam a közepüket, a tepsire sorakoztattam őket, ezután megtöltöttem a töltelékkel. Fóliával letakarva 30 percig, majd további 15-20 percig fólia nélkül sütöttem. Tejföllel, párolt rizzsel tálaljuk.


Ribizlis - házi krémsajtos pohárkrém



Még mindig van ribizli a kertben, ezért újra ribizlis nyalánkságot készítettem a főétel mellé. Teljesen beleszerelmesedtem a házi krémsajtba, így ezt sem hagyhattam ki belőle. Könnyű, krémes, nyári kanalazgatnivaló. Tessék kipróbálni, nagyon finom! :-D


Hozzávalók:


kb. 6-7 közepes méretű pohárhoz


a kekszes részhez:

  • 180 g mézes keksz, morzsásra őrölve

a  krémsajtos részhez:

  • 2 dl tejszín, lágy habbá verve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 g nagyon apróra reszelt fehér csoki
  • ízlés szerint méz (kóstoljunk!)
  • 250 g házi krémsajt (vagy mascarpone)

a ribizlis részhez:

  • 200 g ribizli
  • ízlés szerint méz
  • fél citrom leve
  • fél csomag piros tortazselé

Elkészítése:


A kekszet morzsásra törjük, és a poharakba adagoljuk. A tejszínt lágy habbá verjük (nem kell keményre!), majd hozzáforgatjuk a házi krémsajtot, a reszelt fehér csokit, a citromhéjat és a mézet. Mindenki olyan édesre készítse, amilyenre szeretné. Felhasználásig hűtőbe tesszük. A ribizlit leszemezzük,egy kissé kinyomkodjuk a levét,  az egészet egy lábosba tesszük, meglocsoljuk fél citrom levével, ízlés szerint mézzel, ezután fél csomag piros tortazselét keverünk hozzá. Feltesszük a tűzre, forralunk egyet rajta, majd gyorsan lehúzzuk a tűzről. A krémet ráadagoljuk a kekszes részre, erre pedig a langyosra hűlt ribizlis zselét. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, és a keksz egy kicsit megpuhuljon.


2011. június 23., csütörtök

Spenótos, házi krémsajtos tönköly farfalle



Biztos sokan ismerik, és különbözőképpen készítik a következő ételt, de azért én is megmutatom, hogy én hogy szeretem. Sok fokhagymával, friss spenótból, frissen őrölt fűszerekkel, tönköly tésztával és naná, hogy házi krémsajttal. 15 perces kaja a sietős hétköznapokra, ennek ellenére isteni finom, és nagyon egészséges. Ajánlom diétázóknak, de azoknak is, akik odafigyelnek arra, amit esznek.

Tényleg nagyon finom! :-DDD

 
Hozzávalók:


a spenótos részhez:

  • 3 jó nagy marék friss spenót
  • 2 dl házi krémsajt (vagy mascarpone)
  • 3 db új fokhagyma
  • 3 ek. tejszín
  • frissen őrölt fekete bors
  • frissen reszelt szerecsen dió

a tésztához:

  • 250 g tönköly búzából készült farfalle 
  • olívaolaj

a tálaláshoz:
  • reszelt parmezán
  • ha szükséges még egy csipet frissen őrölt szerecsendió




Elkészítése:


A tésztát lobogó, sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük (néhány csepp olívaolajat lehet rá cseppenteni, de nem muszáj). Közben elkészítjük a spenótos mártást. Ehhez olívaolajon lepirítjuk a szeletekre vágott fokhagymát, rádobjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Amint a spenót egy kissé megfonnyadt hozzáadjuk a krémsajtot és a tejszínt, majd néhány perc alatt teljesen puhára főzzük. A tésztát tányérra helyezzük, majd rászedünk egy kevés mártást. Friss parmezánt reszelünk rá, ezután még - ha úgy érezzük - ízesíthetjük egy kevés szerecsendióval. Azonnal fogyasszuk.

2011. június 22., szerda

Ribizlis-kókuszos sütemény



Megkezdődött a ribizli szezonja, szedtem is a kertben egy nagy tállal belőle, és természetesen nem hagyhattam ki, hogy ne készítsek belőle valami édességet. Először ezt a ribizlis-kókuszos süteményt sütöttem, a többit pedig hamarosan meglátjátok.

Szerintem langyosan a legfinomabb! :-))


Hozzávalók:


a morzsához:


  • 200 g finomliszt
  • 150 g hideg vaj
  • 100 g porcukor
  • egy csipet só
  • 4 ek. kókuszreszelék


a túrós részhez:


  • 500 g túró
  • 2 tojás
  • 3 ek. búzadara
  • ízlés szerint méz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek. tejföl

a tésztához:

  • 400 g finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • egy csipet só
  • 3 ek. olaj
  • 4 ek tej
  • 150 g méz
  • 50 g porcukor
  • 1 tk. vanília-kivonat
  • 2 dl tejföl
  • 3 tojás

a gyümölcsös részhez:

  • kb. 500 g ribizli
  • fél csomag mazsola




Elkészítése:


Először a morzsát készítjük el, ehhez a fenti hozzávalókat gyors mozdulatokkal a kezünkkel összemorzsoljuk, felhasználásig hűtőbe tesszük. A ribizlit megmossuk, megtisztítjuk.

A túrót villával összetörjük, hozzádolgozzuk a búzadarát, a tojásokat, a citrom héját, a tejfölt és a mézet. Mézből annyit adjunk hozzá, amennyit az ízlésünk megkíván. Kóstoljunk! A tojásokat a mézzel és a porcukorral habosra keverjük, majd fokozatosan az olajat, a tejfölt, a tejet és a vanília-kivonatot is. Legvégül beleforgatjuk a sóval, sütőporral elkevert lisztet is. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, egy közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. Belesimítjuk a tésztát és 5-10 perc alatt elősütjük. Ezután rásimítjuk a túrós tölteléket, megszórjuk mazsolával, a ribizli majd a morzsa felével, aztán a ribizli, majd a morzsa másik fele következik. Visszatoljuk a sütőbe, és kb. 30-35 percig sütjük. Közben tűpróbával ellenőrizzük.


2011. június 19., vasárnap

Házi zöldfűszeres krémsajt



Szerintem nincs is jobb annál, mint amikor az ember lánya friss bagett szeletekre házi zöldfűszeres krémsajtot ken, és jól megeszegeti. Azt hihetnénk, hogy az elkészítése nagy ördöngösség, pedig nem így van. Nem vagyok egy mesterszakács, sőt inkább úgy fogalmaznék, hogy most tanulgatok sütni-főzni, de nekem is elsőre sikerült elkészíteni. Azóta pedig nem tudjuk megunni. De nem ám! És amellett hogy isteni az íze, nincs tele "E-vitaminokkal", adalékanyagokkal, sokkal olcsóbb, mintha a boltban vennénk meg, ráadásul úgy ízesítjük, ahogy éppen kedvünk szottyan rá. Remek reggelire, vacsira, grillezéshez, vendégek fogadására...és még sorolhatnám. Egyik kedvencem ez az új fokhagymás, petrezselymes, snidlinges változat, egyszerűen nem tudom megunni, és soha nem tudok belőle eleget készíteni. Érdemes kipróbálni, nem fogtok benne csalódni!!! :-DD


Hozzávalók:


  • 2 x 450 g 20%-os tejföl
  • 2 x 125 g natúr joghurt (light nem jó!)
  • gézlap vagy organza stb. a csepegtetéshez
  • egy nagyobb edény, amibe a savó lefolyik
  • közepes méretű szűrő

a zöld fűszerekhez:


  • 4-5 db új fokhagyma; a zöld szára is
  • 2-3 evőkanál snidling
  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítése:



A tálunk fölé helyezzük a szűrőt, abba pedig a gézdarabot, ebbe öntsük a tejfölt és a joghurtot, de ne keverjük őket össze.Tegyük hűtőbe, majd hagyjuk lecsepegni a savót, néha öntsük le. Én most egy napig hagytam csepegni, hogy egy kicsit lágyabb krémet kapjak. A savót egy befőttes üvegbe öntöttem, majd hűtőbe tettem, később, ha kelt tésztát készítek, felhasználom. A snidlinget, a petrezselymet és a fokhagymát felaprítom, és a krémbe keverem. Sózom, borsozom, egy éjszakára hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek. 


Forrás: Nők Lapja Konyha 2011. márciusi szám

2011. június 18., szombat

Mézes-túrós bukta



Hétvégenként több időm van a konyhában serénykedni (persze, ha éppen nem megyünk valamerre), a mai menü gombás, cukkinis raguleves volt mézes-túrós buktával. A bukta eredetije Stahl Judittól származik, én Lúdanyónál találtam rá, de már elkészítette Moha is, és mindketten csupa jó véleménnyel voltak róla. Nosza, nekiláttam, apró változtatásokkal ugyan, de nálam is elkészült. Nagyon is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, eszméletlenül puha, foszlós a tésztája.Nálunk eddig ez a tuti befutó bukta téren, érdemes duplázni, mert hamar fogy! :-D


Hozzávalók:



kb. 1 tepsire való adag

  • 250 g finomliszt
  • 250 g durumliszt (eredetileg rétesliszt)
  • 6 ek. méz (eredetileg cukor)
  • 3-4 csipet só
  • 3,5 dl langyos tej
  • 1 dl olaj
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg friss élesztő

a töltelékhez:
  • 500 g túró
  • ízlés szerint méz
  • ízlés szerint mazsola
  • 2 ek. gríz
  • 1 citrom reszelt héja és néhány csepp leve
  • 1 tojás

a tetejére:
  • 1 tojás sárgája kevés tejjel elkeverve
  • olaj

Elkészítése:


1 dl langyos, mézes tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszteket összekeverem, hozzáadom az élesztőt, a többi langyos tejet, a tojást, az olajat, a mézet és a sót. Fakanállal jól összekeverem, ne ijedjünk meg, mert olyan lágy lesz, mint a galuska tészta. A tetejét megszórom liszttel, letakarom, és 15 percig pihentetem, majd újra átdagasztom, és lefedve 1 órát kelesztem.

A sütőt előmelegítem 180°C-ra, egy közepes tepsit pedig kiolajozok. A tésztát két részre osztom, és jó alaposan belisztezett felületre borítom. Lisztezem a tetejét is, majd vékonyra nyújtom, és téglalapokra osztom. Mindegyik téglalap közepébe kerül egy teáskanál töltelék, formázom, majd a kiolajozott tepsibe rakosgatom őket. Megkenem őket felvert tojással, az oldalukat olajjal, és hagyom őket még 20 percig pihenni. 25-30 perc alatt pirosra sütöm, majd miután langyosra hűltek, szétszedem a buktákat. Porcukorral meghintve tálalom.

2011. június 16., csütörtök

Fahéjas, kardamomos, almás palacsinta



"A palacsinta örök sláger a gyerekeknél. Ha tésztáját reszelt alma gazdagítja, tehéntej helyett pedig szójatej van benne, egészségesebb édesség lesz. Így azok is bátran ehetik, akik laktózérzékenység miatt nem fogyaszthatnak tejtermékeket."

                                                             (Stahl Judit)

 

Hozzávalók:


  • 3 dl szójatej
  • 3 tojás
  • csipetnyi só
  • 70 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 180 g BL 55-ös liszt
  • 2 dl szódavíz
  • 1 tk. vanília-kivonat
  • 2 alma
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. őrölt kardamom

a sütéshez:
  • kevés olaj vagy vaj

a tálaláshoz:
  • fahéjas porcukor v.
  • vanília sodó, fagyi
  • tejszínhab
  • méz
  • juharszirup stb.

Elkészítése:


A szójatejet, a tojást, a lisztet, a sót csomómentesre habarjuk, és annyi szódavizet adunk hozzá, hogy tejszínsűrűségű legyen. Lereszeljük az almákat, jól kinyomkodjuk, és a vanília-kivonattal, a fahéjjal és a kardamommal belevegyítjük a palacsintatésztába. A palacsintákat a hagyományos módon kisütjük, (én azt szeretem, ha egy kicsit vastagabb a tésztája) feltekerjük, és már tálalhatjuk is. Én vaniliasodót készítettem hozzá, és fahéjjal hintettem meg.

Forrás: Stahl Magazin 2010. tavasz - némi módosítással

2011. június 14., kedd

Fresh Cherry Cake



Még mindig rengeteg a sürgős felhasználásra váró cseresznye a kertünkben, így gondoltam ezúttal kerüljön sütibe is belőle. A sütést leszámítva 5 perc alatt összedobható, 1 óra türelem, és már ehetjük is langymelegen egy jó délutáni kávé társaságában.

Az eredeti angol receptből indultam ki - leírom azt is, hátha valakinek az jön be - de nem fordítottam le szöveg hűen, hanem csak úgy szabadon. 

Amúgy klassz kis sütemény, nálunk lesz belőle ismétlés!


Cukor helyett mézet is lehet használni! :-)

Hozzávalók:

  • 175 g sótlan, lágy vaj, és egy kevés a forma kikenéséhez, ha nem szilikon
  • 175 g finom liszt
  • 2 tk. sütőpor
  • egy csipet só
  • 175 g cukor (nálam barna cukor)
  • 1/2 tk. vanília-kivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 közepes tojás, felverve
  • tej
  • 225 g kisebb, friss cseresznye, kimagozva

Elkészítése:
Előmelegítettem a sütőt 190°C-ra. Előkészítettem egy 900 g-os szilikon kenyérformát. A lisztet, a sütőport és a sót összeszitáltam. Egy másik edényben habosra kevertem a cukrot a vajjal, hozzáadtam a tojásokat, a citrom reszelt héját és a vanília-kivonatot. Beledolgoztam a lisztes keveréket, és egy kevés tejet. Beleforgattam a kimagozott cseresznyét, majd a masszát az előkészített formába öntöttem. Nagyjából egy órán át sütöttem (tűpróba!), kb. 45 perc elteltével letakartam fóliával a tetejét, hogy ne égjen meg. Miután megsült, 10 percet hagytam hűlni, majd kiborítottam a formából, és hagytam a süteményt teljesen kihűlni. Szeletekre vágva, leheletnyi porcukorral meghintve tálaltam.

az angol eredeti:

  • 175 g (6oz) unsalted butter, softened, plus extra to grease
  • 175 g (6oz) plain flour
  • 2 tbsp baking powder
  • a pinch of salt
  • 175 g (6oz) caster sugar, plus extra to dust
  • 1/2 tbsp vanilla extract
  • grated zest of 1 lemon
  • 3 medium eggs, beaten
  • milk
  • 225 g (8oz) small fresh cherries, stoned

Preheat the oven to 190°C (170°C fan oven) mark 5. Grease a 900 g (2lb) loaf tin and baseline with baking parchment. Sift the flour with the baking powder anf salt. In a separate bowl, cream the butter and sugar together until pale and fluffy. Gradually beat int the vanilla extract, lemon zest and eggs. Gently fold in the flour. If the mixture seems a little stiff, add a samm amount of milk. Fold in the cherries. Spoon the mixture into the prepared tin and level the surface. Bake for about 1 hour 10 minutes or until risen, well browned and slightly shrunk away from the sides of the tin. (After about 45 minutes, cover lightly with foil, if necessary, to prevent over-browning.) Leave to cool in the tin for about 10 minutes, then turn out on to a wire rack to cool completely. Dust with caster sugar and cut into slices to serve.



Forrás: Good Housekeeping: Favourite Cakes, Bakes & Cupcakes

2011. június 11., szombat

Tárkonyos-joghurtos cukkini főzelék tükörtojással



Az egyik kedvenc "főzelékemet" hoztam ma nektek. Nagyon könnyű elkészíteni, igazán üdítő finomság ebben a hőségben. Hidegen és melegen fogyasztva is nagyszerű, és mivel liszt nélkül készül, így diétázok, lisztérzékenyek is nyugodtan ehetik. Mindig sűrű joghurtot használok, szerintem azzal a legjobb. Persze, aki tejföllel szereti, az nyugodtan készítheti azzal is. Mindegyik változata isteni! :-DD


Hozzávalók:

  • 2 nagyobb cukkini
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, tárkony
  • citromlé
  • 3 dl  sűrű joghurt
  • tükörtojás

Elkészítése:

A cukkinit megmossuk, én nem pucoltam meg, mert nagyon zsenge volt a  héja. a reszelő nagyobb lyukú részén lereszeljük. A levét egy kicsit kinyomkodjuk, sózzuk. A vöröshagymát felaprítjuk, és a zúzott fokhagymával együtt kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a cukkinit, és addig pároljuk, amíg meg nem puhul. Ízesítjük borssal, tárkonnyal, egy kevés citromlével. A joghurtot simára keverjük, és a puha cukkinihez öntjük. (Lisztet én soha nem teszek bele, szerintem így is nagyon finom.) Folyamatos kevergetés mellett még kb. 5 percet főzzük. Tükörtojással tálaljuk.


2011. június 8., szerda

Mézes-levendulás "linzer"



Az egyik nagyon kedves kollégám a napokban ünnepli a születésnapját, neki készítettem ajándékba ezeket a pici linzereket. Úgy szerettem volna, hogy egy kicsit legyen citromos, egy kicsit levendulás, és leheletnyit mézes. Moha linzereit gondoltam tovább, mert múltkor annyira nagy sikert arattak nálunk. Szerintem igazán kellemes aromájú, rendkívül puha és finom "kekszecskéket" kaptam. Süteményes dobozba csomagolva igazán egyedi ajándék lett belőle.


Hozzávalók:

  • 600 g finomliszt
  • 400 g vaj 
  • 200 g házi vaníliás porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 nagy csipet só
  • 1 nagy ek. tejföl
  • 2 ek. méz
  • 1,5 ek.szárított levendula virág
  • 1 nagy citrom reszelt héja

a töltelékhez:

  • házi baracklekvár

Elkészítése:


A lisztet összekeverem a csipet sóval és a porcukorral, elmorzsolom a kockára vágott hideg vajjal, majd a tojássárgáját és a vajat, a levendulát, a mézet, a tejfölt és a citrom héját is hozzáadva összegyúrom. Folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe teszem. 3-4 mm vékonyra nyújtom, pici kiszúrókkal szaggatom ki belőle a linzereket. Sütőpapíros tepsibe teszem őket és előmelegített sütőben 170 fokon, kb. 7 perc alatt világosra sütöm valamennyit.Amikor kihűltek, megtöltöm őket házi baracklekvárral.




2011. június 6., hétfő

Epres-mézes túrótorta



Újabb eper, merthogy a kertünk ontja a friss gyümölcsöket. Túrótorta pedig azért, mert lágy, könnyű, és mert imádjuk. :-DD
A múltkori sajttortánál kérdezték többen is, el lehet-e készíteni "magyar túróból" is. Igen el lehet, akár az ott leírtak szerint, akár így, ahogy most csináltam. E torta alá is készíthetünk kekszes alapot, de nekem most nem volt túl sok kedvem hozzá. Természetesen más gyümölccsel (vagy akár gyümölcs nélkül) is elkészíthetitek, de nálunk az epres a favorit! :-DD


A receptet Nettinek ajánlom sok szeretettel! :-D


Hozzávalók:


a túrós részhez:

  • 1 kg túró
  • 150 g puha vaj + a formához
  • 200 g méz
  • 6 egész tojás, szétválasztva
  • 2 cs vaníliás pudingpor v 80 g kukorica keményítő
  • 1 citrom reszelt héja, 1/2 leve
  • 2 ek. vanília-kivonat

az epres részhez:

  • kb. 500 g eper
  • 1 cs piros tortazselé
  • 2,5 dl víz v eperlé
  • 2-3 ek méz

Elkészítése:


A nagyon puha vajat habosra keverjük a mézzel. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel jól összekeverjük. Beledolgozzuk a vanília-kivonatot, az előzőleg villával áttört túrót (bár a legjobb, ha krémtúrót használunk, nekem most csak "szemcsés" volt itthon), végül a fél citrom levét és a keményítőt. Ezután fakanálra váltunk, és beleforgatjuk az egy csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. 

Sütőpapírral kibélelt, oldalt kivajazott 26 cm-es tortaformába töltjük (Aki szeretne, dobálhat bele eperdarabkákat is úgy 10-15 kisebb darabot, de nem muszáj. ), a formát egy forró vízzel megtöltött tepsibe állítjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük. Megvárjuk míg teljesen kihűl, majd a tortánk tetejét kirakjuk eperrel. A tortazselét a hátoldalán lévő utasítás szerint a fenti hozzávalókból elkészítjük, a tortára öntjük. Megvárjuk míg megdermed, ezután néhány órára hűtőbe tesszük.


2011. június 4., szombat

Gyors csokis-diós szelet



"Ez a tökéletes, sütés nélkül készíthető desszert, ha vendégeket várunk. Egyszerűen olvasszuk fel a hozzávalókat, keverjük össze, és tegyük hűtőbe."

                                                                                                                                         (Good Food)

Hozzávalók:

  • 400 g étcsokoládé, darabokra törve (min. 70%-os)
  • 50 g finomított kristálycukor (nálam barna cukor)
  • 1/2 tk. őrölt fahéj vagy ízlés szerint több
  • 200 g kókuszos keksz, összetörve 
  • 100 g dió, durvára vágva
  • 100 g vaj
  • kókuszreszelék a tálaláshoz
  •  friss gyümölcs vagy fagylalt a tálaláshoz (elhagyható)

Elkészítése:

Béleljünk ki egy 900 g-hoz való kenyérformát dupla réteg folpackkal. Olvasszuk meg a vajat, a csokoládét és a cukrot vízgőz felett. Keverjük bele a fahéjat, a kekszet és a diót. Öntsük át a keveréket az előkészített formába, simítsuk el a tetejét, és takarjuk be teljesen a folpackkal. Hagyjuk a hűtőben szilárdulni legalább 2 órán át. A tálaláshoz fordítsuk ki egy tálra, vegyük le róla a folpackot, és szórjuk meg kókuszreszelékkel. Mivel ez a desszert meglehetősen tömény, vékony szeleteket vágjunk belőle. Tálaljuk friss gyümölccsel vagy fagylalttal, ízlés szerint.

Forrás: Good Food Magazine: 101 csábító desszert