Egyéb érdekességek...rólam

2011. február 27., vasárnap

Meggyes "tiramisu" torta Méziboy 30. szülinapjára



Ma ünnepeltük Méziboyom 30. szülinapját. Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen tortát is készítsek neki ajándékba. Ne legyen túl édes, ne legyen túl hagyományos, és olyan legyen, amilyet még soha  senki nem evett, így esett a választásom erre a meggyes "tiramisu" tortára. (Az elnevezéssel gondjaim voltak, nem kifejezetten tiramisu, csak valami ahhoz hasonló.) Az elmúlt héten szántam rá egy fél órácskát, és gyorsan papírra vetettem az ötleteimet, amiből ez az emeletes torta született. 

A piskótám a szokásos kevert olajos tészta lett, megbolondítva egy kis kávéval, mandulával és amarettoval. Krémként a szokásos meggymisu krémemet használtam ricottával feltupírozva. A díszítés pedig tiramisu piskóta, a torta tetején csokiba mártott kávészemekkel, oldalt organza szalaggal átkötve. Isteni finom - szerintem! Nekem eddig (az általam készítettek közül) ez a kedvencem! :-DD Remélem, hogy az ünnepeltnek is tetszett és ízlett! Még egyszer boldog szülinapot Méziboynak!


Hozzávalók:


a 26 cm-es piskótához:

  • 20 dkg darált mandula
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor 
  • 2 nagy csipet só
  • 25 dkg cukor
  • 4 ek. cukrozatlan holland kakaópor
  • 4 tojás
  • 2 dl semleges ízű olaj
  • 1 dl főzött kávé
  • 1 dl amaretto

a 18 cm-es piskótához:

  • 10 dkg darált mandula
  • 15 dkg liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 12,4 dkg cukor
  • 2 ek. cukrozatlan holland kakaópor
  • 1 dl semleges ízű olaj
  • 0,5 dl főzött kávé
  • 0,5 dl amaretto
  • 2 tojás

a belső krémhez:

  • 6 dl habtejszín
  • 500 g ricotta
  • 750 g mascarpone
  • 1 üveg magozott meggy (lecsepegtetve)
  • 3 cs zselatin fix
  • 3 cs habfixáló
  • ízlés szerint por/ vaníliás cukor

  • tiramisu piskóta (pl. Aldiban kapható)
  • tej (kb. 1-1,5 dl)
  • főzött kávé (kb. 1-1,5 dl)
  • amaretto (kb. 0,5 dl)

a külső krémhez:

  • a belső krém fele meggy nélkül
  • 2 csomag habfixáló
  • 4 dl habtejszín
  • 1 csomag zselatin fix
  • ízlés szerint porcukor/ vaníliás cukor

a dekorációhoz:

  • a torta oldalára tiramisu piskóta (én 2 X 400 g-ot vettem, de nem fogyott el az összes)
  • a külső krémből nyomózsákkal díszeket nyomtam a torta tetejére
  • tejcsokiba mártott kávészemek kerültek mindegyik dísz tetejére
  • gyertya
  • organza szalag az átkötéshez
  • nagyméretű tortatál
  • csokiforgács a 26 cm-es tortalap tiramisu piskótán belüli részére





Elkészítése:


a piskóták elkészítése:


1. A darált mandulát jó alaposan összekevertem a liszttel, az átszitált kakaóporral, a sütőporral és a sóval.

2. A tojásokat habosra kevertem a cukorral, lassan hozzácsorgattam az olajat, ezzel is jó alaposan elkevertem, majd a kávé-amaretto keveréket is belekevertem.

3. Apránként adtam hozzá a száraz alapanyagokat, ezután a masszát (az oldalát nem kenjük ki!) alul sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöttem, és 200°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.

4. Hagytam a piskótákat teljesen kihűlni, majd tortafűrésszel kettévágtam őket. (Összesen tehát 4 lap lett: 2 db 26 cm-es, 2 db 18 cm-es.)


a belső krém elkészítése:


1. A tejszínt a habfixálóval és a porcukorral kemény habbá vertem, majd beledolgoztam a ricottát és a mascarponét, a zselatint.
2. A krémet kétfelé választottam (a külső krémbe került az egyik fele): az egyik felébe beleforgattam a magozott meggyet


a külső krém elkészítése:


1. A tejszínt a habfixálóval és a porcukorral ismét kemény habbá vertem, majd elkevertem benne a belső krém meggy nélküli felét.

2. Beledolgoztam a zselatint és félretettem.


összeállítás, díszítés:


1. A 26 cm-es piskóta egyik felét a tortatálra helyeztem, erre került a belső krém 1/4-e.

2. A tejet elkevertem a kávéval és az amarettóval, ezután a tiramisu piskótákat egyesével belemártogattam, és kiraktam vele a krém tetejét (jó szorosan).

3. A krém újabb 1/4-e következett, erre került a második 26 cm-es lap.

4. A közepére helyeztem a 18 cm-es lap egyik felét, majd a krém 1/4-ét rákentem, ezután 1 sor mártaogatott tiramisu piskóta következett, újabb 1/4 krém, legvégül pedig a következő 18 cm-es lap.

5. A külső krémmel mindenhol egyenletesen bevontam a tortát (oldalt, felül), körbe raktak (oldalt) tiramisu piskótával (ezt nem mártjuk meg!) és átkötöttem szalaggal.

6. A maradék külső krémből rózsákat nyomtam a tetejére, mindegyik közepébe került egy szem tejcsokiba mártott kávé.

7. A 26 cm-es tortarész tetejére (belül a tiramisu piskótán) csokireszeléket szórtam.

8. Gyertya került a közepére, majd ment pihenni a hűtőbe 1 éjszakára.


Megjegyzés: Ha esetleg valaki elkészíti, mindenképpen szánjon rá egy fél napot. Kicsit időigényes, de egyáltalán nem nehéz megsütni.



2011. február 26., szombat

Far breton Delishtől



Elnézést mindenkitől, de ez a hét egy kicsit "húzós" volt számomra, nem sok időm jutott a gép elé ülni. Természetesen főztem és sütöttem a héten, de időhiány miatt - sajna - nem tudtam megörökíteni őket. Ígérem, hogy a legjobbakat hamarosan újra elkészítem.
Ezt a desszertet Delishtől lestem el még a múlt héten, és mert nálunk nagyon bejött, így készült belőle még egy adag. Nagyon finom, és tényleg csak frissen az igazi!!!

A Delish által közölt receptet hűen követtem, azonban én egy kicsit hagytam pirulni a szélét...mi így jobban szeretjük. Szilvalekvárt és porcukrot kínáltam hozzá, de el tudnék képzelni hozzá mondjuk egy gombóc vaníliafagyit!  :-DD

Delishnek pedig köszönöm! Isteni! :-))


Hozzávalók:

  • 130g sima liszt
  • 90g kristálycukor
  • 4 tojás
  • 1 ek vaj
  • 250ml tej
  • 150g aszalt szilva 
  • csipet só
  • 2 ek rum

Elkészítése:

1. Egy kerek sütőformát kivajazunk (de süthetjük egyszemélyes ramekinokban is) ,és egyenletesen eloszlatjuk az aszalt szilvát.

2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

3. A lisztet, cukrot, csipet sót egy tálban összekeverjük, mélyedést csinálunk a közepébe, majd egyenként beleütjük a tojásokat és az egészet simára kikeverjük.
 
4. Hozzáöntjük a tejet, olvasztott vajat és a rumot, ha használunk, ráöntjük az aszalt szilvákkal előkészített formába és kb 35 percig sütjük, amíg a teteje megszilárdul és szépen felemelkedik.

5. Porcukrozzuk a tetejét és már tálalhatjuk is egy csésze teával, kávéval.

2011. február 22., kedd

Vagdalt mexikói zöldségekkel


Citromhabnál nézelődve a hétvégén kedvet kaptam a vagdalt készítéshez. Nem az ő receptjét követtem, hanem a hűtőnkben fellelhető alapanyagokból válogattam össze a mi ízlésünknek leginkább megfelelő hozzávalókat. Hidegen, melegen is kiváló, emellett rendívíül sokféleképpen variálható. Tálalhatjuk rizzsel, burgonyával is (kinek, mi tetszik), én most friss bagettet sütöttem hozzá.

Hozzávalók:

  • 1 kg darált hús (nálam sertés)
  • 3 közepes tojás
  • 7 csapott ek. zabkorpa (vagy búzadara)
  • 400 g mirelit mexikói zöldségkeverék
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 nagy csipet őrölt fahéj
  • ízlés szerint cayenne bors
  • ízlés szerint pirospaprika
  • őrölt fekete bors
  • olaj

Elkészítése:


1. A hagymát felaprítjuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk. 
2. Hozzáadjuk a zöldségkeveréket, és kb. 20 perc alatt a hagymával együtt készre pároljuk, majd félre tesszük, kihűtjük.

3. A darált húst a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával ízesítjük, összedolgozzuk a zabkorpával és a tojásokkal, végül belekeverjük a zöldségeket.

4. A masszát két szilikon kenyérformába simítjuk, és 180°C-on, alufóliával letakarva nagyjából 50 percig sütjük. A sütés utolsó 15 percében levesszük a fóliát, hogy egy kissé megpiruljon.

5. Megvárjuk, míg egy kicsit kihűl, ezután szeletelve tálaljuk.

6. Frissen sült bagettet kínáltam hozzá!

2011. február 20., vasárnap

Gesztenyés créme brulée



Legújabb "szerelmem" a créme brulée, ezért alig vártam, hogy gesztenyével is kipróbálhassam. Legközelebb egy kis fahéjjal és fél citrom reszelt héjával is ízesítem, hogy még pikánsabb legyen, de így is mennyei. :-)))


Hozzávalók:

  •  4 tojássárgája
  • 7,5 dkg barna cukor
  • 4 dl tejszín
  • 10 dkg gesztenyepüré




Elkészítése:


1. A sütőt előmelegítjük 120°C-ra.

2. A tojássárgájákat összekeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejszínt és a gesztenyepürét.

3. A keveréket szufléformákba öntjük, a formákat egy félig vízzel telt tepsibe helyezzük, és sütőben 45 percig sütjük.

4. Miután kihűlt, a tetejét megszórjuk cukorral, és karamellizáljuk.



Forrás: Illés Barbara (Szentendre) receptje a TV Paprika Magazin VI. évfolyam 2. számából - némi módosítással

2011. február 19., szombat

Mézes, almás, sütőtökös kenyér



A télire eltett maradék, már annyira nem élvezhető alma és sütőtök felhasználására igazán jó ez a "kenyér". Igazából a recept sehonnan sem származik, a hozzávalókat a hűtőben található maradékokból improvizáltam. Rendkívül tartalmas, egészséges sütemény, jól passzol egy bögre tej vagy egy csésze kávé mellé.


Hozzávalók:


1 bögre = 250 ml

  • 1 bögre Graham - liszt
  • 1 bögre finomliszt
  • 2 kk. sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 2 marék aranymazsola
  • 2 marék durvára vágott dió
  • 1 púpos tk. mézes fűszerkeverék
  • 0,5 bögre sütőtökpüré
  • 2 kisebb alma lereszelve
  • 0,5 bögre méz
  • 3 tojás felverve
  • 7 dkg olvasztott vaj




Elkészítése: 


1. A lisztet elkeverjük a sóval, a mézes fűszerrel és a sütőporral.

2. A tojásokat habosra keverjük a mézzel, majd hozzáadjuk a citrom héját, a sütőtökpürét és a reszelt almát, majd apránként beledolgozzuk a lisztes keveréket.

3. Legvégül belekeverjük a mazsolát és a diót.

4. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, a tésztát szilikon kenyérformába simítjuk és kb. 60 percig sütjük.

5. Ha nagyon pirulna a teteje alufóliával takarjuk le közben. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe.

6. Várjuk meg míg kihűl, majd szeleteljük.


Megjegyzés: Frissen tartó dobozban tárolva sokáig élvezhető.

2011. február 17., csütörtök

Stafétaátvétel és VKF. téma

TücsökBogár tisztelt meg azzal, hogy engem választott a VKF. 41. fordulója háziasszonyának. TücsökBogár! Köszönöm neked ezt a megtiszteltetést, nagyon örültem neki, és igyekszem méltó utódod lenni!

Én is átböngésztem az összes eddigi témát, és be kell vallanom nektek, hogy nem sokat kellett gondolkoznom rajta, hogy mi is legyen ennek a fordulónak a témája. Nevemhez és a blogom címéhez hűen (biztos kitaláltátok már :-DDD) a MÉZre esett a választásom (bármilyen méz lehet, ízesített is), és azért hogy tényleg ne legyen egyszerű a dolgotok, olyan ételeket (sósakat, édeseket is!) várok tőletek (ital nem lehet!), melynek összetevői között a méz szerepel. Ha esetleg cukrot is tartalmazna az étel, akkor annak aránya nem lehet több, mint a mézé. Ezen kívül új, ötletes recepteket várok!! Kérem, hogy közismert, régi recepteket ne küldjetek (pl.  mézes zserbó, mézes krémes stb.)!!!!

Még egy utolsó kikötést szeretnék tenni azért, hogy a játék sokkal érdekesebb legyen: a nevezett ételeket a bloggerek és bloggerínák a határidő lejárta előtti utolsó héten (2011. március 14 és 20 között) tegyék közzé blogjaikon! :-DDD


Akkor mától hivatalosan is a VKF. 41 fordulójának témája: a MÉZ.



Miért is a mézet választottam:  mert  

"...a méz csupa napsugár és napfény, amire az ember egészségének nagy szüksége van."

(Ignácz Sándor, 1943)


A mezesfinomsagok@freemail.hu  címre várom a linkeket a mézes finomságokról! Remélem, hogy sok-sok ötletes receptet találtok majd ki! :-DD

A játékban a bloggal nem rendelkezők is részt vehetnek, ehhez azt kérem, hogy az e-mail címemre küldjétek el a fényképes receptjeiket, amit én a blogomon közzé teszek.


Akik viszont nem vehetnek részt a játékban, azok a  fizetett, vagy kereskedelmi célú honlapok és cégek!!!!


A határidő legyen 2011. március 21.  (1-2 napos csúszást elfogadok!)


A Vigyázz!Kész!Főzz! verseny korábbi kiírásairól itt olvashattok.


És akkor: VIGYÁZZ!KÉSZ!FŐZZ!

 

Mindenkinek jó főzőcskézést, sütögetést kívánok!


mezesfinomsagok@freemail.hu

Mézi

2011. február 16., szerda

Variációk baguettre II. és körözött...



Amióta szert tettem a csodás bagett fém sütőformámra, rendszeresen sütök bagettet a család nagy örömére. Ma egy újabb, magos variációt hoztam, ami szintén óriási sikert aratott nálunk. Az alaprecept ugyanaz maradt, mint amiből a legutóbbi alkalommal is kiindultam, de kiegészítettem némi len-, szezám-, és napraforgómaggal. Anyukám körözöttjét kentük a tetejére (biztos észre vettétek, imádjuk a kencéket :-D), csodás vacsora kerekedett belőle!


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (BL 80)
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 1,5 tk. só
  • 0,5 dl olaj
  • kb. 1,5 dl tej
  • kb. 1,5 dl víz
  • 1 tk. méz (az eredeti receptben cukor szerepel)
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 csipet aszkorbinsav (az eredeti receptben nem szerepel)
  • 2, 5 ek. lenmagpehely + a tetejére
  • 2,5 ek. szezámmag + a tetejére
  • 2,5 ek. napraforgómag + a tetejére

a körözötthöz:

  • 500 g túró
  • 2-2,5 dl tejföl
  • 1 nagy vöröshagyma lereszelve vagy nagyon apróra felaprítva
  • ízlés szerint zúzott fokhagyma (4-5 nagyobb gerezdet tettem)
  • őrölt fekete bors
  • pirospaprika ízlés szerint




Elkészítése:


1. A fenti hozzávalókból - a szokásos módon - a robotgép dagasztóspiráljával hólyagos tésztát dagasztottam, kelesztőtálban hagytam duplájára kelni.

2. Ezután átgyúrtam a tésztát, és 3 egyenlő részre osztottam, megformáztam (a tetejüket bevagdostam) és a sütőformában pihentetve, letakarva hagytam őket ismét a duplájára kelni.

3. Sütés előtt alaposan lepermeteztem őket vízzel, a tetejüket megszórtam szezám-, és lenmaggal, majd 200 °C-ra előmelegített gőzös sütőben megsütöttem őket. (kb. 20-25 perc lehetett)

4. A körözötthöz a túrót villával áttöröm, a hagymát lereszelem, a fokhagymát összezúzom, ízesítem sóval, borssal, pirospaprikával, majd hozzáadom a tejfölt és az egészet jól összekeverem. Néhány órán keresztül a hűtőben pihentetem, hogy az ízek jól összeérjenek. A frissen sült bagettre kenve tálalom. :-D


Forrás: az alaprecept Limarától származik

2011. február 15., kedd

Kókuszos créme brulée őszibarack velővel



Első alkalommal készítettem créme brulée-t, és rögtön egy izgalmasabb ízkombinációval indítottam: Ízbolygó kókuszos créme bruée-jét néztem ki magamnak. Hogy miért nem a kedvencemet, a vaníliásat választottam? Nah, azt inkább ne kérdezze senki. Hirtelen felindulásból készült a kókuszos, mert volt éppen itthon kókusztej, de egyáltalán nem bántam meg, hogy így döntöttem (sőőőőt!). Komolyan mondom: ISTENI...főleg az őszibarackkal a tetején (ananásszal és Ízbolygó által készített málnavelővel is fantasztikus lehet!). :-DD Mivel a málnából kifogytam, és boltba sem igazán volt kedvem menni, így őszibarack velőt készítettem hozzá. Igazán pazar ízkombináció, csak ajánlani tudom mindenkinek!




Hozzávalók:

  • 2 dl tejszín
  • 2,5 dl kókusztej
  • 8-8 ek. barna nádcukor
  • 5 tojás sárgája
  • 1 ek. vanília-kivonat
  • 5 ek. kókuszreszelék

az őszibarack velőhöz:


  • 2 dl őszibarack turmixolva + ízlés szerint méz + reszelt citromhéj

Elkészítése:


1. A "krémhez" a hozzávalókat kézi habverővel jól összekevertem, majd 1 órára a hűtőbe tettem.
2. A sütőt 125°C-ra előmelegítettem.

3. A "krémet" 3 mélyebb szuflétálba/créme brulée tálba töltettem, a tálakat egy közepes tepsibe helyeztem, és addig öntöttem alájuk meleg vizet, míg a 3/4 részükig nem ér a víz.

4. A sütőben 50 percig gőzöltem, majd kihűtöttem őket. Először szobahőmérsékletre, azután a hőtőbe téve. Érdemes este elkészíteni, hogy éjjel legyen idejük szépen kihűlni.

5. Barna cukrot szórtam mindegyik tetejére és karamellizáló pisztollyal rákaramellizáltam (vagy serpenyőben megmelegítem és rácsorgatom a tetejükre).

6. Az őszibarackot leturmixoltam - ízesíthetjük mézzel, citromhéjjal stb. - és a krémekre adagoltam, ezután egy adagot gyorsan bekanalaztam...jah, és beleszerettem a créme brulébe...újabb variációk következnek hamarosan! :-DDD


Forrás: Az eredeti recept Ízbolygótól származik, azonban én az arányokon változtattam egy kicsit. Szuper recept / ötlet köszönöm szépen Ízbolygónak!

2011. február 14., hétfő

Gersli rizottó




Nem szeretem a rizst, ezért örültem, amikor olvastam, hogy gersliből (árpagyöngy) is lehet "rizottót" készíteni. Nemcsak egészséges, de nagyon finom és sokféle módon variálható étel. Mi csak így "magában" ettük, de köretként is remek például sült húsok mellé. 


Jó étvágyat kívánok hozzá!


Hozzávalók:

  • 25 dkg gersli
  • 30 dkg csiperke gomba
  • 4 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • őrölt fekete bors
  • 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
  • szárított kakukkfű (ízlés szerint)
  • 0,5 l zöldségalaplé
  • 2-2,5 dl fehérbor
  • 2,5 dkg vaj
  • 3 dkg parmezán
  • 20 dkg fagyasztott zöldborsó
  •  


    Elkészítése:


    1. A gerslit megmossuk, és hagyjuk lecsepegni.

    2. Lábasba olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzátesszük a darabokra vágott gombát, és kicsit átsütjük.

    3. Beletesszük a gerslit, a zöldborsót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk, alaplével és fehérborral felöntjük, és puhára pároljuk. Min. 30 perc alatt.

    4. A végén adjuk hozzá a vajat, a reszelt parmezán, (lehet még friss petrezselyemmel ízesíteni), majd formába töltve tálaljuk.


    Forrás: Az eredeti gombás rizottó recept a Nők Lapja 2010. október 20.-i számából való, fehérbor, kakukkfű, fokhagyma nélkül, alaplé helyett vízzel felöntve és rizzsel készítve.

    2011. február 13., vasárnap

    Mascarponés pezsgőkrém torta





    Mostanában egyre többször kérdezik tőlem (ezért ide is leírom a választ), hogy akkor most mivel is szeretnék foglalkozni valójában? Nem vagyok-e pályatévesztett?! :-D Én csak annyit tudok, hogy imádok sütni, főzni, tortákat díszíteni...amikor belépek a konyhába egy fárasztó munkanap után...megnyugszom, pihentet. Ez inkább csak hobbi számomra, amiben kiélhetem a kreativitásomat (már ha van...azt döntsétek el ti :-D). 

    A tortához csak annyit fűznék hozzá, hogy a "konyhai pályafutásom" során, erre a tortára vagyok a legbüszkébb. Nem azt mondom, hogy nem lehetne sokkal  szebbet készíteni, de én akkor is meg vagyok vele elégedve: a piskótától kezdve, a krémen keresztül egészen a díszítésig. Még a "legfőbb kritikusomnak és tanácsadómnak", édesapámnak is elállt a szava, amikor meglátta (róla tudni kell, hogy nem dicsér akármikor :-DDD). Remélem az ünnepeltnek is ízlett és tetszett a torta, aki jelesül a nagymamám (édesapám anyukája)?! Ez a torta nálam benne van a top 10-ben! Isteni! :-DD



    Hozzávalók:


    A tésztához a szokásos kevert tészta alapot használtam, most gyümölcslé helyett pezsgővel, finomliszt helyett rétesliszttel (sokkal levegősebb lesz).


    a tésztához:

    • 4 tojás (M-es méretű)
    • 25 dkg barna nádcukor
    • 2 dl olaj
    • 2 dl pezsgő
    • 30 dkg rétesliszt
    • 1 csomag sütőpor

    a krémhez:

    • 5 kisebb tojás sárgája
    • 8  dkg barna nádcukor
    • 1,5 dl pezsgő
    • 2,5 dl tejszín habbá verve
    • 2 csomag zselatin fix
    • 250 g mascarpone

    a díszítéshez:

    • pezsgő színű marcipán rózsák levelekkel
    • cukorgyöngyök
    • tejszínhab habbá verve (ízlés szerint cukorral ízesítve)

    Elkészítése:


    1.  A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. Minden hozzávalót kimérünk és kikészítjük.
    2. A tojásokat a cukorral egy keverőtálban 2-3 perc alatt sűrű krémesre keverjük.

    3. Állandóan kevergetve, fokozatosan hozzáadjuk az olajat és a pezsgőt.

    4. A lisztet és a sütőport, a sót elvegyítjük, és gyorsan belekeverjük.

    5. A tésztát egy 26 cm-es sütőformába töltjük (az alját sütőpapírral kibéleljük), és a sütőben tűpróbáig sütjük.

    6. Kihűtjük, majd a tetejéből 0,5 cm réteget egyenletesen levágunk (eltesszük pl. rumos-diós golyó készítéshez vagy gyorsan, bűntudat nélkül megesszük :-DDD)

    7. Amíg hűl a piskótánk, elkészítjük a krémet. Vízgőz felett folyamatosan kevergetve csípősre főzzük a tojássárgáját a cukorral. (Akkor jó, ha az ujjunkat beledugva forrónak érezzük.)

    8. Ezután robotgéppel kihűlésig habbá verjük, hozzákeverjük a pezsgőt és egy kevés tejszínhabot: meglehetősen lágy krémet kapunk.

    9. Óvatosan belekeverjük a többi tejszínt és a kikevert mascarponét, majd a zselatin fixet is.

    10. A piskótát belefektetjük a tortakarikába, az oldalát kibéleljük sütőpapírral, hogy könnyebb legyen a végén kiszedni, ráöntjük a krémet, elsimítjuk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. 

    11. Másnap tejszínhabbal, cukorgyöngyökkel, marcipán rózsákkal és levelekkel díszítjük.





    Forrás: A tészta az 1 tészta - 50 torta c. könyvön (a pezsgő saját ötlet, isteni a tésztában), a pezsgőkrém pedig a Nők Lapja Konyha 2011. februári számán (Papp Emese) alapul. Én egy tojássárgával többet tettem, illetve mascarponéval dúsítottam a krémet.

      2011. február 12., szombat

      Bécsi túrós palacsinta



      A szombati ebéd egyik fogásaként próbáltam ki ezt a desszertet /csülkös bableves készült amúgy még hozzá/. A túrós palik a kedvenceim, ezért is örültem, amikor rábukkantam a Nők Lapjában Lajos Mari remekére. Nemcsak guszta, hanem zseniálisan finom is ez a desszert, és az öntet, amiben sülnek a palik...nyamm...szuperül feldobják az amúgy egyszerű túrós tölteléket! Érdemes kipróbálni! :-DD


      Hozzávalók:


      a palacsintához:

      • 300 g finomliszt
      • 5 dl tej
      • 2 csipet só
      • 4 tojás
      • 4 ek. rum
      • 4 ek. olaj
      • szénsavas ásványvíz / szóda kb. 1,5-2 dl

      a töltelékhez:

      • 100 g puha mazsola
      • 4 ek. rum
      • 6 ek. puha vaj
      • 4 tojás
      • 100 g cukor / barna cukor / méz
      • 1 citrom reszelt héja
      • 500 g krémtúró (sima túróval is finom)

      az öntethez:

      • 1 tojás
      • ízlés szerint méz
      • 1 dl tej
      • 2 dl tejszín
      • porcukor a szóráshoz
      • szeletelt mandula és mazsola a díszítéshez

      Elkészítése:


      1. A palacsintához simára keverjük a lisztet a tejben eldolgozott sóval és tojásokkal, lefedjük, 15 percet pihentetjük. Hozzáadjuk az olajat és a rumot (ha szükséges, egy kevés buborékos ásvány-/szódavizet is), és palacsintákat sütünk belőle.

      2. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk rummal.

      3. Vajjal vékonyan kikenünk egy nem túl mély sütőedényt.

      4. A tojásokat a cukorral (mézzel) habosra keverjük, belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a túrót, a rumos mazsolát és összekeverjük. (Én itt egyszerűsítettem, mert nem választottam szét a tojásokat. Finomabb lesz, ha a végén a felvert tojáshabot egy lyukas fakanállal óvatosan hozzákeverjük.)

      5. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Arányosan elosztva megkenjük túrókrémmel a palacsintákat, feltekerjük, majd félbevágjuk, és vágott felükkel fölfelé, kissé egymásra csúsztatva-támasztva beleállítjuk a sütőedénybe.

      6. Az öntethez simára-habosra keverjük a tojást a mézzel, a tejjel és a tejszínnel. /Az eredeti recept szerint az összetevők a következők: 2 dl tej + 2 tojás + 10 g borbon vaníliás cukor. Én krémesebbre, szaftosabbra szerettem volna, ezért változtattam meg az arányokat./

      7. A palacsinta tetejére locsoljuk, és a forró sütőben aranybarnára sütjük (20-25 perc).

      8. 5 percig pihentetjük, megszórjuk szeletelt mandulával, mazsolával és porcukorral.


      Hidegen és melegen is finom!


      Forrás: Lajos Mari receptje a Nők Lapja 2011. január 19. számából némi változtatással

      2011. február 11., péntek

      Aszalt szilvás-mandulás bonbon (ajándékba)





      Korábban említettem már, hogy Méziboy anyukája nemrégiben ünnepelte születésnapját, neki, és az ugyancsak szülinapját ünneplő nagyon kedves kolléganőmnek készítettem ezeket a bonbonokat ajándékba. :-DD Igen, igen...a recept szinte megegyezik a karácsonyra készült szaloncukrokéval, egy csipet őrölt fahéjjal egészítettem ki csupán. Díszdobozba csomagoltam és cukorgyöngyökkel díszítettem ezúttal őket. Szerintem irtó finomak lettek, a formázást azért még gyakorlom egy kicsit. ;-) Remélem, azért az ünnepeltek örültek neki?! :-DD


      Hozzávalók:


       nagyjából 70 db-hoz

      • 15 dkg aszalt szilva, felaprítva vagy ledarálva
      • 40 dkg darált mandula
      • 20 dkg házi vaníliás porcukor
      • 10 dkg natúr marcipán (én Szamost, a kedvencemet használtam)
      • kb. 60 ml rum
      • ízlés szerint fahéj (fél citrom reszelt héja is kerülhet bele)
      • kb. 40  dkg étcsokoládé a bevonáshoz + 1-2 ek. olaj




      Elkészítése:


      1. A porcukrot átszitáljuk, összekeverjük a mandulával, a fahéjjal (esetleg reszelt citrom héjjal), a finomra reszelt marcipánnal, az apróra vágott aszalt szilvával és a rummal.

      2. A rum mennyiségét úgy állítsuk be, hogy az összegyúrás után a masszának el kell válnia az edény falától.

      3. Tiszta kézzel tetszőleges méretű formákat készítünk (diónyinál kisebbet csippentettem a masszából), majd sütőpapírral kibélelt tálcára sorakoztatjuk őket.

      4. Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét és 1-2 evőkanál olajat, két villa segítségével belemártjuk a bonbonokat, ezután visszahelyezzük őket a tálcára és cukorgyöngyöt szórunk a tetejére.

      5. Ha mindegyikkel készen vagyunk hűtőbe tesszük őket. Én siettem, így kikerültek a fagyos hidegbe az ablakpárkányra. Itt kb. 30 perc alatt megdermedtek, hűtőben kicsivel több ideig tart.

      6. Felhasználásig hűvös helyen tartjuk őket, majd dobozba csomagoljuk a bonbonokat.

      2011. február 9., szerda

      Madeira-torta aranymazsolával és fekete cseresznyével


      Teljesen egyetértek Nigellával abban, hogy "ez az a fajta sütemény, amelynél ránézésre nem értjük, mi benne a különleges - amíg le nem vágunk egy szeletet, és meg nem ízleljük az első falatot." Első ránézésre egy teljesen átlagos torta, de belül igazi "kincseket" rejt: aranylóan sárga mazsolát és rendkívül zamatos fekete cseresznyét. :-DD Nélkülük is zseniális (korábban így készítettem), de most úgy éreztem, hogy legyen benne valami, ami még különlegesebbé, finomabbá teszi. :-DD

      Hozzávalók:

      • 240 g lágy, sózatlan vaj
      • 200 g finom szemű kristálycukor (nálam barna nádcukor), meg egy kevés a tetejére
      • 1 citrom leve és reszelt héja
      • 3 nagy tojás
      • 210 g sütőporos liszt (vagy sima liszt 1/2 csomag sütőporral összekeverve)
      • 90 g finomliszt
      • 2 marék aranymazsola (nincs az eredetiben)
      • 100 g aszalt fekete cseresznye (nincs az eredetiben)

      Elkészítése:


      1. Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra (gázsütőnél 3-as fokozat).

      2. Keverjük habosra a vajat a cukorral és a citromhéjjal, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, egy-egy evőkanálnyi liszttel.

      3. Óvatosan keverjük hozzá előbb a maradék lisztet, végül pedig a citromlevet, a mazsolát és a cseresznyét.

      4. Öntsük a keveréket a formába (nálam 18 cm-es tortaforma). Szórjuk meg a tetejét kb. 2 evőkanálnyi cukorral. (Én barna cukrot szórtam a tetejére, és a félreértések elkerülése végett: nem égett meg a teteje, hanem ráolvadt a cukor! :-DD)

      5. Süssük nagyjából 1 órán keresztül, amíg a beleszúrt hurkapálcára nem ragad rá a tészta. Állítsuk egy rácsra, és hagyjuk a formában kihűlni.

      Isteni! :-)


      Megjegyzés: 1 gombóc vanília fagyit is el tudnék hozzá képzelni! Úhh, de még mennyire! :-)


      Forrás: Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőkké. Eredetileg a mazsola és a cseresznye nem szerepel benne.

      2011. február 8., kedd

      Fehérboros májpástétom



      A múltkori aszaltszilvás májpástétom sikerén felbuzdulva, ismét pástétom készítésbe (no és persze bagett sütésbe) kezdtem. A múltkori pástétom receptje volt a kiindulási alapom, azért persze a fantáziámat is hagytam egy kicsit szárnyalni. Került bele fehérbor, lila hagyma és egy kis szárított zsálya is. Igazán nagyszerű lett, hamar el is fogyott - a bagettel egyetemben. Naná, hogy újra elkészítem! :-DD


      Hozzávalók:

      • 1 + 1 ek. kacsazsír
      • 10 dkg kockára vágott bacon
      • 2 közepes lila hagyma finomra vágva
      • 0,5 kg felkockázott, megtisztított csirkemáj
      • 1 dl fehérbor
      • őrölt fekete bors
      • majoránna
      • szárított zsája
      • 75-80 ml tejszín, tejföl vagy mascarpone (el is hagyható)


      Elkészítése:

      1. 1 evőkanál megolvasztott kacsazsíron megpirítjuk a hagymát és a bacont.

      2. Hozzáadjuk a felkockázott májat, jól átforgatjuk, pár perc alatt - folyamatos kevergetés mellett - puhára pároljuk. Akkor jó, ha nem rózsaszín a máj belseje.

      3. Hozzáöntjük a fehérbort, és az egészet kb. 6 percig tovább pároljuk, amíg sűrű szaftot ereszt.

      4. Belekeverjük a tejfölt.

      5. A végén, hogy a fűszerek megtartsák az aromájukat, ízesítsük sóval, frissen őrölt fekete borssal, zsályával, majoránnával.

      6. Turmixgépben homogén masszává pürésítjük, ha szükséges közben többször megkeverjük.

      7. Pástétomos tálba vagy egyszerű, jól zárható műanyag edénybe öntjük. Díszíthetjük a maradék fűszerekkel, majd mindenhol egyenletesen bevonjuk felolvasztott kacsazsírral.
      8. Legvégül pedig frissen sült bagettre kenegetve jól megeszegetjük! Szerintem az egészben ez a legjobb rész! hehe :-DD


      Jó étvágyat kívánok hozzá!

      2011. február 7., hétfő

      Variációk baguettre I.



      Alig vártam, hogy végre kipróbálhassam a legújabb konyhai "játékszeremet": "a baguette fém sütőformámat"! :-DD Biztos, hogy sokan most azt gondoljátok: "Ajajajjj, ez a Mézigörl" biztos nem normális, hogy ennyi pénzt ad ezért a formáért!" (:-DD) De az a helyzet kérem szépen, hogy KELLETT és kész!!! :-DD Egyáltalán nem bántam meg, hogy megvettem, szerintem csúcsszuper! A benne sült bagett pedig sokkkkal ízletesebb,  mutatósabb, mint a bolti társai: nálunk szinte egy szempillantás alatt elfogyott. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek beszerzésre és kipróbálásra!!! :-)))

      Készítettem hozzá isteni fehérboros májpástétomot is, hamarosan hozom annak a receptjét is! Nyammmm! :-DDD

      Hozzávalók:

      • 50 dkg liszt (BL 80)
      • 2 ek. burgonyapehely
      • 1,5 tk. só
      • 0,5 dl olaj
      • kb. 1,5 dl tej
      • kb. 1,5 dl víz
      • 1 tk. méz (az eredeti receptben cukor szerepel)
      • 2 dkg friss élesztő
      • 1 csipet aszkorbinsav (az eredeti receptben nem szerepel)



      Elkészítése:

      1. A fenti hozzávalókból - a szokásos módon - a robotgép dagasztóspiráljával hólyagos tésztát dagasztottam, kelesztőtálban hagytam duplájára kelni.

      2. Ezután átgyúrtam a tésztát, és 3 egyenlő részre osztottam, megformáztam (a tetejüket bevagdostam) és a sütőformában pihentetve, letakarva hagytam őket ismét a duplájára kelni.

      3. Sütés előtt alaposan lepermeteztem őket vízzel, a tetejüket megszórtam szezám-, és lenmaggal, majd 200 °C-ra előmelegített gőzös sütőben megsütöttem őket. (kb. 20-25 perc lehetett)

      4. Fehérboros májpástétommal eszegettük! :-DD


      2011. február 6., vasárnap

      Őszibarackos-ricottás torta szülinapra + díjak


      A hétvégén "Méziboy" anyukájának szülinapját ünnepeltük, ebből az alkalomból készítettem ezt a tortát. Tudom, tudom a díszítést egy kicsit elrontottam, de mentségemre szóljon, hogy a torta este fél 11-kor készült el egy elég húzós nap végén (munka, betegség... :-((). Remélem azért, az  ünnepeltnek tetszett és ízlett?! Szerintem nagyon finomra sikerült. Nem egy túl cifrázott, túl édesített torta arra törekedtem, hogy könnyű legyen. Szóval az édességét mindenki állítsa be nyugodtan ízlésének megfelelően! Nagyon gyakran sütöm, mert nagyon szeretjük. A recept inkább csak egy ötlet, most éppen így készítettem,  de állandóan - hol így, hol úgy - variálom az összetevőket! Nagyon finom, érdemes elkészíteni, főleg azoknak ajánlom, akik nem szeretik a túlságosan édes süteményeket! :-DD


      Hozzávalók:

      a tésztához:


      26 cm-es tortaforma

      •  4 tojás (M-es méretű)
      • 25 dkg barna cukor
      • 2 dl olaj
      • 2 dl őszibaracklé
      • 30 dkg finomliszt (BL 55)
      • 1 csomag sütőpor
      • csipet só

      a krémhez:

      • 500 g ricotta
      • 500 g mascarpone
      • 1 doboz őszibarack befőtt (felkockázva)
      • ízlés szerint méz, cukor
      • 4 dl tejszín
      • 1 csomag zselatin fix
      • 2 csomag habfixáló
      • szeletelt mandula

      a díszítéshez: marcipán süni, rózsák, levelek, gyertya




      Elkészítése:


      1. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. Minden hozzávalót kimérünk és kikészítjük.

      2. A tojásokat a cukorral egy keverőtálban 2-3 perc alatt sűrű krémesre keverjük.

      3. Állandóan kevergetve hozzáadjuk az olajat és a gyümölcslét.

      4. A lisztet és a sütőport elvegyítjük, és gyorsan belekeverjük.

      5. A tésztát a tortaformába töltjük (az aljára sütőpapírt tettem, az oldalát nem vajaztam ki!) és a sütőben tűpróbáig sütjük. Kb. 35 perc, ha nagyon barnulna a teteje, fedjük le alufóliával!

      6. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, egyenletesen félbe vágjuk, az egyik lapot tortatálra helyezzük.

      7. A krémhez a ricottát és a mascarponet kikeverjük. Mézzel vagy cukorral/porcukorral édesítsük ízlés szerint.

      8. A tejszínhabot felverjük a habfixálóval és ízlés szerint cukorral/porcukorral.

      9. Beleforgatjuk a habot a ricottás krémbe, majd 1/3-2/3 arányban elosztjuk.

      10. A krém nagyobbik részébe forgatjuk a lecsepegtetett, felkockázott őszibarackot (ízesíthetjük még reszelt citromhéjjal, apróra vágott fehér csokoládéval, szeletelt mandulával) és a zselatint.

      11. Egyenletesen rásimítjuk az tortára, rátesszük a másik felét, és bevonjuk a krém másik felével (egy keveset hagyjunk a tetejére díszítésnek).

      12. A bevont tortát megszórjuk szeletelt mandulával (az oldalára is), elképzelésünk szerint díszítjük.

      13. Hűtőbe tesszük néhány órára, ezután szeleteljük.


      Forrás: A tészta receptje Gina Greifenstein: 1 tészta 50 torta c. könyvéből származik, a töltelék saját elképzelés.


      A recept után pedig szeretnék eleget tenni az elmaradásaimnak. Az utóbbi hetekben sok meglepetés ért: nyertem egy praliné formát Colorstól, és több új díjjal is gazdagodtam. Mindegyiknek nagyon örültem, és ezzel a bejegyzéssel szeretném nektek megköszönni a sok-sok kedvességet! :-DD


      Gasztromániákus Ildytől kaptam:




      Lizától, Valitól kaptam:



      Anditól, Zsanuáriától, Thrinitől, Hobbycheftől, Brigittától, Nellitől, Autumntól, 4Gyerektől kaptam:



      A díjakat pedig küldöm minden kedves bloggerínának és bloggernek!!! :-DDD

      Még egyszer köszönöm, hogy rám is gondoltatok!!!