Egyéb érdekességek...rólam

2011. január 24., hétfő

Rugelach



A rugelach nálunk nagy kedvenc, főleg a szilvalekváros-diós változata. Tudom, hogy nem éppen egy olcsó és szépségdíjas sütemény, de tény, hogy sokféleképpen variálható és nagyon finom. Sütés után mindig el kell rejtenem a kiflicskék nagy részét, hogy a családom apraja nagyja meg ne egye frissen sülve mindegyiket. :-DDD



A rugelach eredetileg lengyel hanukai sütemény, és a receptje sokkal szerényebb, mint a manapság elterjedt amerikanizálódott változata. Krémsajt helyett egyszerűen egy pár kanál aludttejet, jobb esetben tejfölt kevertek a liszthez, majd egy kis cukorral és dióval töltötték. Van, aki most fele-fele arányban keveri a krémsajtot a tejföllel, de szerintem jobb lesz a végeredmény csak krémsajttal. Az amerikaiak szeretnek bele csokipasztillát sütni (mint mindenbe), de az csak ront rajta, inkább próbáljunk minél többféle aszalt gyümölcsöt tenni ebbe az ünnepi süteménybe.

(Fűszeres Eszter)


Hozzávalók:

a tésztához:
  • 20 dkg krémsajt (pl. Philadelphia)
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj (nem margarin!)
  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg liszt

a töltelékhez:

  • szilvalekvár (ízlés szerint)
  • rum (vagy aroma)
  • 1 citrom reszelt héja
  • aszalt szilva felnegyedelve (ízlés szerint)
  • kandírozott narancshéj (2-3 ek.)
  • darált dió (ízlés szerint)
  • őrölt fahéj
  • barna cukor
  • 1 tojás + 1 dl tej a sütemény megkenéséhez



Elkészítése:


1. A tésztát robotgéppel gyorsan összedolgozom, majd fóliába csomagolva 1 éjszakát pihentetem a hűtőben.

2. A tésztát 4 egyenlő cipóra osztom, majd a cipókat erősen lisztezett deszkán kör alakúra nyújtom.

3. Megkenem a rummal elkevert szilvalekvárral, megszórom a fahéjjal, a citrom héjával és a kandírozott narancshéjjal elkevert darált dióval, majd aszalt szilva darabokkal.

4. Pizzavágóval nyolcfelé vágom a köröket úgy, hogy egyenlő háromszögeket kapjak. Ezeket kifliszerűen feltekerem.

5. A tetejüket megkenem tojás és tej keverékével, majd megszórom fahéjas barna cukorral.

6. Előmelegített, 180°C-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm.


Megjegyzés: Legközelebb egy kicsit vastagabban hagyom nyújtáskor a tésztát, mert sütéskor helyenként a tészta kirepedt, persze ez semmit sem vont le az élvezeti értékéből. Sőőőőt!!! :-DDD


Forrás: Fűszeres Eszter: Fűszer és lélek zsidó konyha itt és most

15 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki,kedvem lenne megkóstolni!
    Szilva,dió és narancs,mind a kedvencem!Le is mentettem a recepted!

    VálaszTörlés
  2. Juujjj ezdejó!! Isteni lehet a töltelék (is). Nagyon ügyes vagy, Mézi, szuper jól néz ki:))

    VálaszTörlés
  3. Hűűűűű, de finom lehet!Olyan Karácsonyra való!:-)Szinte érzem az illatát!:-)

    VálaszTörlés
  4. Már régóta kacérkodom ezzel a sütivel, nagyon csábító ez a változat is.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szeretjük, bár már régen készítettem.
    Meg szoktak kicsit szórni porcukorral, ami ápol és eltakar :))

    VálaszTörlés
  6. Imádom, csúnya de eszméletlen finom

    VálaszTörlés
  7. Nagyon-nagyon guszta!!! Ezek a képek pedig mesések, legszívesebben beleharapnák.:)

    VálaszTörlés
  8. Légyszíves nézz be hozzám a
    http://zsanuaria.blogspot.com január 25-i bejegyzésénél vár rád valami szeretettel:-))))

    VálaszTörlés
  9. Hű, egyszer muszáj lesz kipróbáljam!

    VálaszTörlés
  10. Kedves mézigörl!
    Sok szeretettel vár nálam egy díj, nézz be hozzám :)

    VálaszTörlés
  11. Látom már néhányan megelőztek. :)

    Vár nálam valami:

    http://faluvgikurtakonyha.blogspot.com/2011/01/koszonet-dijert.html

    VálaszTörlés
  12. Szió!
    Gyere hozzám léccike!:)
    http://iny-csiklandozo.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  13. Kedves Mézi!Légyszíves nézz be hozzám!:-)
    http://izvarazslat.blogspot.com/2011/01/dijat-kaptam.html

    VálaszTörlés
  14. Mézi!Most látom Te is DÍJ-esőben részesültél!:-)

    VálaszTörlés